Foto: kim.gov.rs

Priština ne želi rešenje za upotrebu dinara na Kosovu i Metohiji

Vesti Autor: M.S. | 18:15 Ponedeljak, 25 03 2024 Foto: kim.gov.rs

Direktor kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Republike Srbije Petar Petković izjavio je danas u Briselu da Priština nema političku volju da se dođe do rešenja za upotrebu dinara na Kosovu i Metohiji, najavivši da će nova runda dijaloga o tom pitanju na tehničkom nivou biti održana 4. aprila.

Petković je u izjavi novinarima, nakon trilateralnog i bilateralnog sastanka u okviru dijaloga u Briselu, preneo da su obe strane iznele svoje predloge rešenja, od kojih je predlog Beograda bio izbalansiran i vodio je računa o srpskim interesima, dok je Priština iznela predlog u kojem se vidi da nisu uložili nimalo napora da bi to moglo da se nazove rešenjem.

On je rekao da ne zna u kom pravcu će ići dijalog, izrazivši zabrinutost za položaj i budućnost srpskog naroda u pokrajini, pogotovo kada se ima u vidu da sa druge strane nema političke volje da se dođe do rešenja.

Mi ćemo nastaviti da pregovaramo, poslednji atom naše snage uložićemo samo da dođemo do rešenja. Učinićemo sve što je do nas, da sačuvamo mir i naš narod na Kosovu i Metohiji, kome se krše ljudska prava i koji je onemogućen da primna svoje plate, penzije i socijalna davanja, istakao je Petković.

Prema njegovim rečima, u direktnim pregovorima, koji su trajali više od tri ipo sata diskutovalo se o predlozima, a zatim su usledili razgovori na nivou bilateralnih sastanaka sa EU, na kojima je dogovoreno da se razgovori nastave 4. aprila.

Ako želite da se dođe do rešenja uložite napor. Sve mi deluje da druga strana ne želi to da uradi. Kurti će nastaviti sa progonom srpskog naroda, a što se EU tiče jasno je da ona ili nema rešenje, ili ne želi da se dođe do njega, rekao je on.

Direktor kancelarije za Kosovo i Metohiju je poručio da je Beograd posvećen dijalogu i da će učiniti sve da se dođe do rešenja i da se omogući nastavak rada Poštanske štedionice.

Mislim da smo prostupili odgovorno i korektno tražeći kompromisno rešenje. A sa druge strane smo imali sagovornika koji sa mentorima želi da nameće rešenja, objasnio je Petković.