Foto: x/umaguriapr

Godišnjica smrti srpske HEROINE Milunke Savić

Vesti Autor: K.C. | 11:00 Subota, 05 10 2024 Foto: x/umaguriapr

Na današnji dan 1973. godine, preminula je srpska heroina Prvog svetskog rata i balkanskih ratova, Milunka Savić.

Srpska Jovanka Orlenka, kako su je zvali saborci, u vojsku se prijavila kao dobrovoljac pod imenom svog brata Miluna Savića.

Ona je svoj identitet dugo krila, uprkos brojnim ranjavanjima na bojištu. Najteže joj je palo ranjavanje u Drugom balkanskom ratu, kada su bolničarke prilikom previjanja njenih grudi otkrile njen identitet.

Milunka se u Prvom svetskom ratu borila pod svojim pravim imenom, dobila je čin kaplara i bila raspoređena u čuveni „Gvozdeni puk“, koji je bio najelitniji Drugi puk srpske vojske „Knjaz Mihailo“.

U jesen 1915. godine zadobila je teške povrede glave, i tako povređena se povlačila preko Albanije do Krfa, gde je bila na lečenju par meseci.

Sa Krfa je otišla na Solunski front, gde je učestvovala u bitkama tokom leta i jeseni 1916. godine. Milunka je bila odličan bombaš, imala je talenat da oseti kada je najpogodnije napasti protivnika i da precizno baci bombu u neprijateljski rov.

Na tome su joj se divili svi vojnici, ali su se ujedno i plašili njene neustrašivosti. Jednom prilikom na Solunskom frontu, u jednom prepadu, zarobila je četrdeset tri, a u drugom šezdesetoricu bugarskih vojnika. Nije ih ubila jer se, kako je govorila, borila za život a ne za ubijanje neprijatelja.

Za zasluge u oslobodilačkim ratovima odlikovana je dvanaest puta. Nosilac je dve vojne zlatne Karađorđeve zvezde sa mačevima, zlatne medalјe za hrabrost „Miloš Obilić“, dve francuske Legije časti, Ordena za hrabrost, Albanske spomenice i Spomenice Solunskog fronta. Jedina je žena u svetu koja je odlikovana francuskim ordenom „Ratni krst sa zlatnom palmom“.

Njena hrabrost, nažalost, brzo je zaboravljena posle rata.

Posle rata, heroina Velikog rata radila je u Bosni i Hercegovini kao kuvarica, bolničarka, kontrolor u fabrici vojnih uniformi. Posle urgencija saboraca, 1929. godine se zaposlila kao čistačica u Hipotekarnoj banci u Beogradu, gde je provela najveći deo radnog veka.

Umrla je 5. oktobra 1973. godine.

Posmrtni ostaci Milunke Savić u Aleju velikana preneti su iz porodične grobnice, na četrdesetu godišnjicu njene smrti, 2013. godine.