Foto: srbija.gov.rs

Razmena iskustava sa Ljubljanom o funkcionisanju lokalnih samouprava

Vesti Autor: B.O. | 13:01 Subota, 05 10 2024 Foto: srbija.gov.rs

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Jelena Žarić Kovačević tokom dvodnevne posete Ljubljani, razgovarala je sa gradonačelnikom tog grada Zoranom Jankovićem o izazovima upravljanja modernim gradovima današnjice, izgradnji koncepta održivih i stabilnih gradova, kao i elektronskim servisima i uslugama koji su na raspolaganju građanima.

Na sastanku je bilo reči i o značaju otvorenih podataka i inovativnim tehnologijama koje se koriste za urbani razvoj, a izražena je i obostrana posvećenost produbljivanju prijateljskih regionalnih odnosa i jačanju saradnje u oblastima od zajedničkog interesa za sve građane iz regiona.

Žarić Kovačević je istakla da je održavanje međunarodne specijalizovane izložbe „Ekspo 2027“, čiji je Beograd domaćin, prilika da se srpska prestonica dodatno afirmiše kao lider u primeni savremenih inovativnih tehnologija, ali i novog dizajna u ovom delu Evrope, te da će to doneti zamajac za razvoj čitavog novog urbanističkog područja u Beogradu.

Osim nove petlje i pristaništa na Savi, kako je podsetila, gradiće se i novi gradski bulevari sa pratećom infrastrukturom.

Na sastanku su razmenjena dragocena iskustva o zakonodavnom okviru funkcionisanja jedinica lokalne samouprave, organizaciji i uređenju opština i gradova.

Janković je predstavio ministarki Žarić Kovačević način na koji slovenačka prestonica uspeva da ispunjava cilj da bude „zeleni, klimatski neutralni pametni grad“.

Žarić Kovačević je učestvovala na konferenciji „Inovativno upravljanje ljudskim resursima za javnu upravu budućnosti: strateško liderstvo, planiranje radne snage i buduće kompetencije za održivi razvoj javnog sektora“.