Foto: srbija.gov.rs

Institut za zemljište bitan za poljoprivredu i životnu sredinu

Vesti Autor: M.S. | 09:27 Utorak, 27 02 2024 Foto: srbija.gov.rs

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija u Vladi Republike Srbije Jelena Begović posetila je danas Institut za zemljište u Beogradu gde je sa zaposlenima razgovarala o planovima i viziji te jedne od najstarijih institucija u zemlji, a čiji naučnici pomažu da Srbija ima dobro zemljište, kvalitetnu hranu i zdravo okruženje.

Begović je u izjavi novinarima nakon obilaska Instituta za zemljište rekla da je razgovor sa zaposlenima u ovom institutu bila prilika da se čuje o potencijalima te institucije, kakve resurse imaju, i u čemu resorno ministarstvo može da im pomogne.

Ministarka je podsetila da je Institut za zemljište osnovan pre 170 godina i navela da obilazak naučno-istraživačkih organizacija, odnosno instituta pruža mogućnost da se nadležni upoznaju sa vizijom instituta, da saznaju za njihovu strategiju i snagu, ali i za izazove sa kojima se suočavaju.

Ona je istakla da je Institut za zemljište bitan za poljoprivredu i životnu sredinu, dodavši da je za Srbiju bitno da ima čisto i dobro zemljište kako bi imali čistu i kvalitetnu hranu, kao i zdravo okruženje.

Danas smo kao Ministarstvo, odnosno ispred Vlade Srbije, razgovarali i o tome kako možemo da pomognemo da se institut brže razvija, da se više uključi u međunarodnu saradnju, da prijavljuju mnogo više međunarodnih projekata, posebno zato što poseduju znanje i nauku, navela je ministarka.

Prema njenim rečima, Institutu za zemljište je da bi ostvario te ciljeve potrebna pomoć u povezivanju i zato je jako bitno da Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija radi sa svojim institutima, da im pomogne, da Srbiju prikažu u najboljem svetlu, ali i da Srbija od njih ima mnogo više koristi nego što danas ima.

Direktorka Instituta za zemljište Mira Milinković izrazila je zadovoljstvo što su ona i njeni saradnici imali priliku da upoznaju ministarku Begović sa ciljevima razvoja te institucije kao i da čuju kako Ministarstvo planira budući razvoj naučno-istraživačkog rada.

Milinković je dodala da im je važno da podstiču i mlade da učestvuju u razvoju nauke o zemljištu i podsetila da je Institut za zemljište ustanova koja ima dugu tradiciju, koja je iznedrila brojne projekte značajne kako za državu tako i za region.

Na nama je i zadatak da nastavimo da širimo znanja, da pratimo inovacije i razvoj, da doprinosimo novim rešenjima u oblasti zaštite uređenja i korišćenja poljoprivrednog zemljišta, rekla je Milinković.

Ona je naglasila da današnji društveni izazovi koji se odnose i na zdravstvenu bezbednost hrane, na upravljanje otpadom poljoprivrednim zemljištem, od Instituta za zemljište upravo to zahtevaju i dodala da je na njima zadatak da nađu najbolja rešenja koja će da doprinesu zajednici, kako otvaranju novih radnih mesta, ali takođe i brojnim rešenjima koje će doprineti celoj društvenoj zajednici.

Delegacija Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija je obišla i prostorije instituta - laboratoriju za fiziku, laboratoriju za hemiju, kao i laboratoriju za mikrobiologiju.

Poseta delegacije Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija je sprovedena kao deo šireg plana za obilazak svih instituta koji rade u Republici Srbiji i detaljnog upoznavanja sa njihovim radom, uspesima i postignućima, kao i problemima sa kojima se suočavaju.