Foto: x/ChemEpi

Investitori u obavezi da zasade stablo za svaki stan ili lokal koji grade

Vesti Autor: M.S. | 16:49 Nedelja, 22 09 2024 Foto: x/ChemEpi

- Investitori koji grade stambeni ili stambeno - poslovni objekat u Kragujevcu, u obavezi su na osnovu odluke o sprovođenju akcije „Vrati dah prirodi – posadi drvo“ koja je stupila je na snagu 1. septembra 2022. godine da zasade jedno stablo za svaki stan ili lokal koji grade. Prošle godine, prema odluci „nema gradnje bez sadnje“ 28 investitora ima obavezu da zasadi ukupno 521 sadnicu. Imajući u vidu da su neki objekti još uvek u izgradnji, do sada je posađeno oko 80 stabala. Od januara do avgusta ove godine 22 investitora su u obavezi da zasade 671 stablo, što znači da se polako nadoknađuje gubitak drveća usled intenzivne urbanizacije grada, rekao je gradončelnik Kragujevca Nikola Dašić za poslovni portal eKapija.

On je podsetioo da je pre donošenja odluke izdato 1389 dozvola za izgradnju novih objekata. Ako pretpostavimo da je za svaku dozvolu posečeno bar po jedno stablo, jasno je da je Kragujevac te godine izgubio čitavu šumu. Cilj ove akcije je da nadoknadi taj gubitak i da se nivo pošumljenosti, koji je tada iznosio 11,84,  poveća na 50 posto.

Za sadnju je zadužen sektor zelenila JKP Šumadija koje određuje broj i vrstu sadnica, i lokaciju za sadnju, ako ne može da se sadi na parceli objekta. U saradnji sa Institutom za javno zdravlje, bira se vrsta stabala sa niskim alergijskim potencijalom.Zelenilo zatim nabavlja sadnice, izvršava sađenje, održava zasađena stabla i vodi evidenciju o svakoj zasađenoj sadnici, uz izdavanje potvrda o sadnji propisanog broja sadnica koje su uslov za dobijanje upotrebne dozvole.

Sadnja drveća, po kalendaru sadnje, moguća je u oktobru i novembru, što predstavlja izvesno vremensko ograničenje i može da uspori bržu realizaciju programa, objasnio je Dašić. Govoreći o reakcijama investitora na ovu odluku, gradonačelnik je istakao da većina njih shvata značaj očuvanja i unapređenja životne sredine, a dodatno ohrabruje i to što smatraju da ovaj propis doprinosi pozitivnom imidžu grada i njihovih projekata.