Foto: srbija.gov.rs

Iskustva Japana u procesu energetske tranzicije značajna za Srbiju

Vesti Autor: M.S. | 14:51 Ponedeljak, 31 07 2023 Foto: srbija.gov.rs

Ministarka rudarstva i energetike u Vladi Republike Srbije Dubravka Đedović razgovarala je danas sa novim ambasadorom Japana u Srbiji Akirom Imamurom o zajedničkim projektima u oblasti energetike i zaštite životne sredine.

Đedović je poželela ambasadoru dobrodošlicu i prijatan boravak u Srbiji i ujedno iskazala zahvalnost Japanu na podršci koju pruža Srbiji u 140 godina dugoj istoriji bilateralnih odnosa.

Energetika zauzima važno mesto u saradnji naše dve zemlje, posebno kad govorimo o izgradnji postrojenja za odsumporavanje u termoelektranama „Nikola Tesla” A i B, projektu koji će umnogome doprineti umanjenju uticaja ovog postrojenja na životnu sredinu i kvalitet vazduha, rekla je ministarka.

Zahvalni smo Vladi Japana i Japanskoj agenciji za međunarodni razvoj i saradnju (JICA) na finansijskoj i ekspertskoj podršci, ponovila je ona i izrazila nadu da će energetski sektor biti jedna od najvažnijih oblasti u kojima ćemo produbljivati našu saradnju, o čemu ćemo uskoro razgovarati u Tokiju.

Đedović je istakla da je Japan jedan od najvećih bilateralnih donatora Srbije i da su odnosi dveju zemalja intenzivirani nakon istorijske posete nekadašnjeg premijera Šinza Abea 2018. godine Beogradu, kao i da su od tada kroz „Inicijativu za Zapadni Balkan“ realizovane značajne japanske investicije u Srbiji.

Prema njenim rečima, postoji potencijal za dalje unapređenje ekonomske saradnje u procesu energetske tranzicije, gde su japanske kompanije već iskazale interesovanje za saradnju na razvoju energetske infrastrukture, kao i u sektoru obnovljivih izvora energije.

Imamura je ukazao na višegodišnje kvalitetne odnose dveju zemalja, i istakao spremnost Japana da prenese znanje i iskustvo Srbiji u energetskoj tranziciji i zaštiti životne sredine.

On je rekao da je planirana poseta ministarke Đedović Japanu veoma važna jer će podstaći saradnju dveju zemalja u oblasti energetike i pomoći prepoznavanju novih mogućnosti za saradnju.

Na sastanaku je instaknuto da je Japanska agencija za međunarodnu saradnju (JICA) zainteresovana za saradnju na projektu izgradnje RHE „Bistrica“ i da se, uz pripremu studije o uticaju na životnu sredinu, studije opravdanosti i projektovanje, razgovara i o mogućnostima finansiranja ovog, za domaći energetski sektor, kapitalnog projekta.