Foto: vojvodina.gov.rs

Istarski župan primio delegaciju AP Vojvodine - Saradnja dveju regija će biti ojačana

Vesti Autor: A.C. | 22:16 Četvrtak, 19 05 2022 Foto: vojvodina.gov.rs

Pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama Dragana Milošević razgovarala je danas u Puli sa županom Istarske županije Borisom Miletićem o saradnji Istre i Vojvodine.

Istarsku županiju i Autonomnu pokrajinu Vojvodinu veže već 20 godina prijateljstva i saradnje, što se najbolje primećuje u bijenalnoj manifestaciji Dani Vojvodine u Istri, kao i uzvratnoj Dani Istre u Vojvodini.

Saradnja između dveju regija, 2006. godine je formalizovana potpisivanjem Sporazuma o saradnji. 

Dodatne mogućnosti za unapređenje saradnje dve regije, bila je tema današnjeg prijema delegacije AP Vojvodine kod istarskog župana Borisa Miletića. Naime, delegacija iz Vojvodine ovih dana boravi u Istri u sklopu održavanja Festivala umetnosti i tolerancije u Labinu.

Župan Miletić osvrnuo se na Dane Vojvodine u Istri i Dane Istre u Vojvodini, zahvaljujući kojima je tokom prethodnih godina razmenjeno stotinak kulturno-umetničkih programa u svim delatnostima (novi mediji, muzika, književnost, strip, vizuelne umetnosti, film…), a organizovane su i brojne posete javnim, privatnim i neprofitnim organizacijama s ciljem razmene iskustava i dobre prakse. Takođe, sarađivalo se i na području ekonomije i civilnog društva.

Dragana Milošević je navela da resorni pokrajinski sekretarijat pruža snažnu finansijsku podršku putem svojih javnih konkursa, posebno za pripadnike nacionalnih zajednica na teritoriji AP Vojvodine.

Istarski župan Boris Miletić je na sastanku sa pokrajinskom sekretarkom izrazio nadu da će saradnja Istre i Vojvodine biti dodatno ojačana zajedničkim projektima u oblasti kulture i u turizmu.