Foto: pixabay

Danas je nacionalni praznik mađarske zajednice

Vesti Autor: M.S. | 12:54 Ponedeljak, 23 10 2023 Foto: pixabay

Ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog u Vladi Republike Srbije Tomislav Žigmanov čestitao je danas predstavnicima institucija i pripadnicima mađarske nacionalne manjine u Srbiji nacionalni praznik – Dan početka revolucije i oslobodilačke borbe 1956. godine.

Ovaj dan je u Mađarskoj nacionalni praznik u znak sećanja na narodnu revoluciju 1956. godine, kada su u Budimpešti počeli protesti protiv komunističke vlade i staljinističkog sovjetskog režima, sa zahtevom za demokratskim promenama i ekonomskim i političkim reformama.

Koliko je ovaj datum važan u mađarskoj istoriji pokazuje i činjenica da je treća Mađarska Republika proglašena baš 23. oktobra 1989. godine, a nova, demokratski izabrana skupština je 23. oktobar i zvanično proglasila državnim praznikom. Na ovaj praznik se, nakon podizanja nacionalne zastave, Mađari prisećaju heroja i žrtava revolucije 1956. godine.

Mađarska nacionalna manjina je najbrojnija i najbolje integrisana nacionalna manjina u Srbiji. Tome doprinose dobro organizovane institucije ove nacionalne manjine, kao i visok nivo političke participacije u javnoj vlasti.

Prema popisu stanovništva iz 2022. godine, u Srbiji živi 184.442 Mađara – najveći broj njih u AP Vojvodina, govore mađarskim jezikom i u većini su rimokatoličke veroispovesti.

Obrazovanje na mađarskom jeziku se odvija od vrtića do fakultetskog nivoa, a pripadnici ove nacionalne manjine imaju dnevni list i celodnevne radijske i televizijske programe na maternjem jeziku.

Područje kulture je najrazvijenije među svim manjinskim zajednicama, a službena upotreba mađarskog jezika i pisma postoji na teritoriji cele AP Vojvodine.

O svemu tome brine Nacionalni savet mađarske nacionalne manjine u Srbiji, a političku artikulaciju interesa sprovodi najjača politička stranka – Savez vojvođanskih Mađara.

Vlada Srbije će, zajedno sa Pokrajinskom vladom i jedinicama lokalne samouprave, i dalje posvećeno raditi na obezbeđivanju svih potrebnih preduslova kako bi Mađari u Srbiji uspešno nastavili da razvijaju svoje nacionalne institucije i perspektivu pripadnika svoje zajednice, navodi se u saopštenju Ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog.