Foto: skupstinavojvodine.gov.rs

Izabran PREDSEDNIK SKUPŠTINE AP Vojvodina

Vesti Autor: K.C. | 12:52 Četvrtak, 25 04 2024 Foto: skupstinavojvodine.gov.rs

Za predsednika Skupštine AP Vojvodine, izabran je Balint Juhas iz Saveza vojvođanskih Mađara. On je odmah nakon izglasavanja položio i zakletvu.

Za Juhasa je, od prisutnih 120, glasao 81 poslanik, protiv je bilo 28 poslanika, dok šest poslanika nije glasalo.

Nakon toga on je položio zakletvu i rekao da je veoma počastvovan što je izabran, kao naslednik svog mentora Ištvana Pastora.- To u sebi nosi nemalu dozu odgovornosti i tereta, ali i časti - poručio je Juhas sa skupštinske govornice nakon polaganja zakletve. Juhas je bio nosilac pokrajinske izborne liste SVM-a, a trenutno je i na poziciji rukovodioca kancelarije Fondacije Prosperitati".

On je na toj poziciji naslediti Ištvana Pastora (SVM) koji je bio prethodni predsednik Skupštine Vojvodine od 2012. do svoje smrti u jesen prošle godine.

Pored izbora predsednika parlamenta, prema dnevnom redu poslanici danas razmatraju i izbor potpredsednika parlamenta, kao i izbor skupštinskih radnih tela.

U novom sazivu najviše mandata - 66 ima lista Aleksandar Vučić - Vojvodina ne sme da stane", Srbija protiv nasilja" 30, Savez vojvođanskih Mađara devet poslanika, Socijalistička partija Srbije i koalicija Nove Demokratske stranke Srbije po sedam mandata i Ruska stranka jedan.