Foto: kirs.gov.rs

Izbeglicama u Vrnjačkoj Banji uručeni ključevi 20 stanova

Vesti Autor: M.S. | 18:34 Petak, 19 05 2023 Foto: kirs.gov.rs

Komesarijat za izbeglice i migracije Republike Srbije organizivao je danas u Vrnjačkoj Banji ceremoniju svečanog uručenja ključeva 20 novoizgrađenih stanova za izbeglice iz Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske, izgrađenih u okviru Potprojekta 8 Regionalnog stambenog programa (RSP) u Republici Srbiji.

Komesarka za izbeglice i migracije Nataša Stanisavljević istakla je da  Regionalni stambeni program ima za cilj poboljšanje životnih uslova izbeglica, rešavanje njihovog stambenog pitanja, olakšavanje integracije u zajednicu i pružanje sigurnog okruženja za nastavak života.

Ona je navela da su u okviru Programa korisnicima do sada dodeljena ukupno 6.972  stambena rešenja, dok je u Vrnjačkoj Banji dodeljeno 518 stambenih rešenja.

Dodela stambenih rešenja izbegličkim porodicama i pružanje novog doma ljudima koji su bili prisiljeni da napuste svoje domove zbog sukoba, progona ili drugih teških okolnosti, jedan je od najvažnijih ciljeva Komesarijata, poručila je Stanisavljević i najavila da će ovo telo nastaviti te aktivnosti.

Ukupna bruto površina zgrade u Vrnjačkoj Banji iznosi 1.053,22 metra kvadratna, a vrednost radova iznosila je 560.301,57 evra. Gradnja je trajala oko godinu dana, a upotrebna dozvola izdata je 26. aprila.

Regionalni stambeni program zajednički je višegodišnji program Republike Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Republike Hrvatske, koji ima za cilj da obezbedi trajna stambena rešenja za najugroženije izbegličke porodice u regionu.

Ovaj program se sprovodi uz podršku OEBS-a i UNHCR-a, a finansiran je sredstvima Evropske unije, koja je i najveći donator, Sjedinjenih Američkih Država, Nemačke, Norveške, Švajcarske, Italije, Danske, Turske, Luksemburga, Španije, Kipra, Češke, Mađarske, Rumunije i Slovačke.