Foto: srbija.gov.rs

Izložba „Supstrati” u Kulturnom centru Srbije u Parizu

Vesti Autor: M.S. | 13:39 Sreda, 12 07 2023 Foto: srbija.gov.rs

Ministarstvo kulture Vlade Republike Srbije saopštilo je da će, u okviru inicijative Otvoreni Balkan, izložba „Supstrati”, koja predstavlja zajednički projekat tri umetnika iz Srbije, Albanije i Severne Makedonije, biti svečano otvorena sutra u Kulturnom centru Srbije u Parizu.

Na otvaranju izložbe kustoskinje Klaudije Pecold, osnivača „Curating Evolution”, prisutnima će se obratiti potpredsednica Vlade Srbije i ministarka kulture Maja Gojković, kao i ministarke kulture Severne Makedonije i Albanije – Bisera Kostadinovska Stojčevska i Elva Margariti.

Izložba „Supstrati” proučava aspekte kulturne i prirodne baštine tri zemlje i ukazuje na zajedničke segmente (supstrate) koji predstavljaju region Otvorenog Balkana.

Postavka obuhvata nove radove Nine Zeljković iz Srbije, Kristine Pulejkove iz Severne Makedonije i Drianta Zenelija iz Albanije i realizuje se pod pokroviteljstvom ministarstava kulture triju zemalja.

Tri istaknuta savremena umetnika iz regiona predstavljaju svoje radove nastale na temeljima njihovih umetničkih istraživanja u Srbiji, Albaniji i Severnoj Makedoniji.

Fokusirajući se na savremenu umetnost kao platformu za osvešćivanje i transformaciju prirodne i kulturne baštine, projekat „Supstrati” ističe suštinske veze koje postoje između Srbije, Albanije i Severne Makedonije, tri zemlje koje trenutno učestvuju u projektu Otvoreni Balkan i poziva na ponovno povezivanje sa zajedničkim geofizičkim osnovama, zajedničkim ritualima i imaginarijumima koji ih povezuju.

Publika će moći da poseti izložbu do 12. avgusta.

Otvoreni Balkan je ekonomska regionalna inicijativa koja podstiče saradnju tri zemlje regiona – Srbije, Severne Makedonije i Albanije.

Tokom protekle godine proširena je i na oblast kulture kroz saradnju ministarstava kulture Srbije, Albanije i Severne Makedonije.

U skladu sa tom idejom, ministarstva su u saradnji sa Kulturnim centrom Srbije u Parizu pokrenula projekat „Open Balkan season”, koji će se tokom 2024. godine održati u Kulturnom centru Srbije u Parizu sa ciljem međunarodnog predstavljanja ovog projekta.

Program sezone Otvoreni Balkan biće prilika da tri zemlje predstave svoje viđenje balkanske kulture, svoje umetničke scene, priče iz istorije, mitove i legende, a sve u savremenom konceptu.

Kroz interkulturalni dijalog i interdisciplinarni pristup, projekat će promovisati kulturne i umetničke specifičnosti Balkana, navodi se u saopštenju.