Foto: srbija.gov.rs

Jedinstvo države, vojske i naroda glavni faktor stabilnosti Srbije

Vesti Autor: B.O. | 17:44 Petak, 05 07 2024 Foto: srbija.gov.rs

Predsednik Vlade Republike Srbije Miloš Vučević i izaslanik predsednika Republike Aleksandra Vučića - ministar odbrane Bratislav Gašić, prisustvovali su danas svečanosti povodom završetka školovanja 13. klase Visokih studija bezbednosti i odbrane i oficira 67. klase Generalštabnog usavršavanja Škole nacionalne odbrane „Vojvoda Radomir Putnik“.

Svečanosti u Domu Narodne skupštine prisustvovali su načelnik Generalštaba Vojske Srbije Milan Mojsilović, ministri u Vladi Srbije, članovi kolegijuma ministra odbrane i načelnika Generalštaba, predstavnici vojno-diplomatskog kora, verskih zajednica i porodice polaznika.

Gašić je tom prilikom uručio replike srpskih srednjovekovnih mačeva polaznicima 13. klase VSBO i oficirske sablje prvoj trojici u rangu polaznika 67. klase GŠU – potpukovniku Aleksandru Paviću, potpukovniku Daliboru Sedlaru i potpukovniku Miroslavu Maksimoviću, dok je načelnik Generalštaba general Mojsilović uručio sablje ostalim oficirima 67. klase GŠU.

Ministar odbrane pozdravio je profesore Univerziteta odbrane, polaznike 13. klase VSBO i 67. klase GŠU, a posebno oficire iz stranih oružanih snaga koji su, prema njegovim rečima, dolaskom na usavršavanje u Srbiju posvedočili prijateljstvu i odali priznanje ugledu, koji u njihovim državama imaju naša zemlja i naša vojska.

Srbija poštuje i čuva univerzalne vrednosti, nacionalno dostojanstvo i međunarodno pravo. Čvrsto opredeljeni za vojnu neutralnost, želimo da gradimo dobre i uzajamno korisne odnose sa svim državama sveta, zasnovane na međusobnom uvažavanju, rekao je ministar.

On je istakao da se Srbija ne uzda u članstvo u vojnim savezima, već isključivo u sebe i sopstvene snage, te naglasio da je jedinstvo države, vojske i naroda u duhu slobode, pravde i istine bilo i biće glavni faktor unutrašnje stabilnosti, odvraćanja i odbrane zemlje i srpskog naroda od svakog vida napada i pretnji.

Visoke studije bezbednosti i odbrane ove godine završilo je 19 polaznika, od toga devet iz organa državne uprave i službi Vlade Srbije, pet iz Ministarstva odbrane i Vojske Srbije i pet polaznika iz inostranih zemalja – Ministarstva odbrane Mađarske, Ministarstva odbrane i Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, kao i Ministarstva unutrašnjih poslova i Ministarstva pravde Republike Srpske.

Generalštabno usavršavanje završila su 46 oficira iz zemlje i inostranstva – 41 iz Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, trojica pripadnika Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, pripadnik Oružanih snaga Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Severne Irske, kao i pripadnik Oružanih snaga Savezne Republike Nemačke.