Foto: serbia.travel

"Kaleidoskop kulture" u Novom Sadu od 05. septembra do 05. oktobra

Vesti Autor: B.O. | 11:17 Sreda, 04 09 2024 Foto: serbia.travel

Kaleidoskop kulture je celogodišnji projekat kulture zajedništva koji kroz različite procese spaja umetnike, ustanove kulture, nevladine organizacije, građane i posetioce, da bi krajem leta predstavio prostore i programe širom grada promovišući jedinstvenu sliku raznolikosti Novog Sada. U ovom periodu Novi Sad postaje grad-scena u kojem je svima pružena prilika da kreiraju sopstveni kaleidoskop kulture, u susretu sa arhitekturom, književnošću, izvođačkom, vizuelnom i primenjenom umetnošću tokom svih pet nedelja trajanja programa.

Sedmi Kaleidoskop kulture i ove godine počeće svečanim otvaranjem na Korzou, kada će nastupiti Lana Zorjan, ovogodišnja dobitnica najznačajnijeg svetskog priznanja za klasičnu muziku „Classical Music Award – Discovery Award“, uz dirigenta, kompozitora i pijanistu, mladog umetnika u usponu, Maksimilijana Haberštoka i Vojvođanski simfonijski orkestar. Oni će 5. septembra, zvucima klasične muzike, zaustaviti saobraćaj na jednom od  bulevara u Novom Sadu – Bulevaru Mihajla Pupina.

Nedelja primenjene umetnosti (6 – 12. septembar)

Prva nedelja Kaleidoskopa kulture je u znaku primenjene umetnosti. Više od 90 umetnika predstaviće se kroz 10 izložbi i 7 muzičkih programa, zatim modne revije, performanse i radionice među kojima će se naći imena kao što su Endru Melkoir, za čiji se rad vezuju svetski poznata imena kao što su Bjork i Dejvid Boui i Endru Džouz, koji je saradnik svetskih zvezda kao što su Naomi Kembel, Gvinet Paltrou i Dajana Ros.

Nedelja književnosti (13 – 19. septembar)

Kaleidoskop kulture predstaviće Tišma paviljon, jedinstveni novomedijski događaj koji će 13. i 14. septembra pretvoriti Distrikt u veliki muzej na otvorenom posvećen Aleksandru Tišmi. U okviru Tišma paviljona, posetioci će imati priliku da vide izložbe, predstave, prisustvuju razgovorima sa nagrađivanim piscima, posete sajam i razmenu knjiga kao i mnoge druge zanimljive programe.

Nedelja izvođačke umetnosti (20 – 26. septembar)

Jedan od najistaknutijih trubača današnjice, Ibrahim Maluf, stiže na Kaleidoskop kulture. Francusko-libanski instrumentalista i kompozitor spaja klasičnu muziku, džez i zvuk Bliskog istoka premošćujući tako i žanrovske i geografske razdaljine. Ovaj nastup će biti prilika da čujete maestralnog Ibrahima Malufa uživo te vas pozivamo da nikako ne propustite njegov koncert 21. septembra u Distriktu u okviru Nedelje izvođačke umetnosti Kaleidoskopa kulture.

Nedelja arhitekture (26. septembar – 3. oktobar)

Dobitnik Prickerove nagrade Riken Jamamoto stiže na ovogodišnji Kaleidoskop kulture 28. septembra. Najprestižniju nagradu dobio je za svoje projekte koji za cilj imaju negovanje zajednice i povezivanje ljudi zamagljujući granice između javnog i privatnog u prostoru. Tokom 5 decenija duge karijere, izgradio je brojne privatne kuće, stambene projekte, škole, univerzitetske kampuse, muzeje, čak i jednu vatrogasnu stanicu.

Nedelja vizuelne umetnosti (4 – 5. oktobar)

Izložba „Najcrnji talas” biće otvorena u Distriktu 4. i 5. oktobra, u okviru nedelje vizuelne umetnosti na Kaleidoskopu kulture. Ovaj događaj donosi retrospektivu radova najznačajnijih reditelja ovog perioda, uključujući Dušana Makavejeva, Aleksandra Petrovića, Živojina Pavlovića, Lazara Stojanovića. Program obuhvata prostorne video instalacije u izložbenom prostoru, koje će kroz inovativne prezentacije osvetliti ključne teme i estetiku „crnog talasa” i filmske projekcije, gde će odabrani filmovi biti prikazani u celosti, praćeni panel diskusijama sa stručnjacima. Filmovi koji će se prikazivati su Skupljači perja, Plastični Isus i Kad budem mrtav i beo.

Program možete pronaći na sajtu organizatora: www.kaleidoskopkulture.com