Foto: kim.gov.rs

Kamenovana OŠ „21. novembar“ u Gojbulji kod Vučitrna

Vesti Autor: M.S. | 15:41 Utorak, 21 05 2024 Foto: kim.gov.rs

Kancelarija za Kosovo i Metohiju Vlade Republike Srbije saopštila je danas da se gađanje kamenicama OŠ „21. novembar“ u Gojbulji, u opštini Vučitrn, ne može shvatiti drugačije nego kao otvorena pretnja Srbima na Kosovu i Metohiji.

U saopštenju se navodi da je prilikom kamenovanja slomljeno staklo na ulaznim vratima škole i jedna kamera, i dodaje da su ovakvi i slični napadi, koji su gotovo svakodnevni, posledica antisrpske politike Aljbina Kurtija.

Ovo nije prvi napad na pomenutu obrazovnu ustanovu. Ista grupa albanskih mladića, koja je sinoć kamenovala školu, činila je to u proteklom periodu dva do tri puta godišnje, pri čemu su obijali vrata, lomili stakla i ispisivali pogrdne grafite na školi.

Izgrednici do danas nisu sakcionisani iako su policija, KFOR i Euleks uvek bili uredno obaveštavani o napadima na školu, a snimci na kamerama zabeležili su vinovnike incidenta.

Jasno je da ekstremisti dosledno i organizovano napadaju ustanove koje simbolišu institucionalno prisustvo Republike Srbije na Kosovu i Metohiji, a ovo je posebno osetljivo pitanje jer je reč o objektu koji pohađaju deca.

Kamenovanje škole u Gojbulji sasvim sigurno nije bezopasan izgred, već planirana akcija, koja ima za cilj ugrožavanje bezbednosti i zastrašivanje srpskog stanovništva.

I ovaj incident pokazuje to da je na Kosovu i Metohiji trajno uspostavljen naopak i anticivilizacijski sistem vrednosti, koji zagovara mržnju prema svemu što je srpsko, što Priština, sa Aljbinom Kurtijem na čelu, ne samo podržava, već i podstiče.

Kancelarija apeluje na međunarodne misije da pojačaju aktivnosti i preduzmu vidljive i odlučne korake kako bi se osigurala bezbednost Srba i srpskih institucija i sprečilo nasilje, dodaje se u saopštenju.