Foto: fb/Александар Карађорђевић

Karađorđevići ĆE PRISUSTVOVATI krunisanju britanskog Kralja Čarlsa III

Vesti Autor: K.C. | 14:10 Četvrtak, 27 04 2023 Foto: fb/Александар Карађорђевић

Prestolonaslednik Aleksandar Karađorđević je objavio na svom Fejsbuk profilu da će sa Princezom Katarinom prisustvovati istorijskom događaju, krunisanju Nj.V. Kralja Čarlsa III. Ovakvi događaji su po rečima princa Aleksandra od "velikog značaja za ustavne parlamentarne monarhije i njihove narode, jer odaju počast vekovnoj tradiciji i simbolizuju državnost. To su i prvorazredni kulturni događaji, koji imaju neprocenjivu vrednost za te zemlje i njihove građane."

Prestolonaslednik Aleksandar je izrazio sigurnost da će britanskom monarhu ovaj bitni događaj biti inspiracija da nastavi sa istom energijom i odlučnošću koju je nasledio od svoje pokojne majke i kume Nj. V. Aleksandra Karađorđevića, Nj.V. Kraljice Elizabete II.

Krunisanje Nj.V. Kralja Ujedinjenog Kraljevstva i ostalih Krunskih zemalja Komonvelta Čarlsa III i Kraljice Kamile biće događaj koji se dešava jednom u generaciji – prvi u skoro 70 godina. Ceremonija krunisanja održaće se u Vestminsterskoj opatiji, a vodiće je kenterberijski nadbiskup.

Kako se navodi na fejsbuk stranici Princa Aleksandra, gotovo sve kraljevske porodice Evrope i sveta, uključujući i Kraljevski par Srbije, potvrdile su svoje prisustvo na istorijskoj ceremoniji. Ova ceremonija će biti jedinstvena u poređenju sa prethodnim krunisanjem monarha Ujedinjenog Kraljevstva jer će ono biti prvo u istoriji kome će prisustvovati drugi krunisani šefovi država.