Foto: mod.gov.rs

KFOR hitno da ZAŠTITI srpski narod na Kosovu i Metohiji

Vesti Autor: M.S. | 18:21 Petak, 23 06 2023 Foto: mod.gov.rs

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović saopštio je u današnjem obraćanju javnosti da je od komandanta KFOR-a zahtevao da preduzme hitne mere za zaštitu srpskog naroda i njegovog prava na opstanak u našoj južnoj pokrajini.

U saopštenju Ministarstva odbrane navodi se da je Mojsilović istakao da je Vojska Srbije spremna da u potpunosti izvrši svako naređenje vrhovnog komandanta, u skladu sa Ustavom Republike Srbije i Poveljom Ujedinjenih nacija.

On je naglasio da je srpski narod na Kosovu i Metohiji izložen strašnom pogromu od strane prištinskog režima, dodavši da su Srbi svakodnevno meta terora Aljbina Kurtija i da je njihova jedina krivica u tome što imaju srpska imena i prezimena i ne žele da napuste svoje ognjište.

Načelnik Generalštaba je rekao da je, u skladu sa svim činjenicama, a i zbog korektne i profesionalne saradnje, obavestio komandanta KFOR-a da Vojska Srbije sa velikom zebnjom prati događaje i zahteva preduzimanje hitnih mera u zaštiti srpskog naroda i prava na njegov opstanak.

Ovo je naša molba jedinicama KFOR-a i drugim međunarodnim bezbednosnim institucijama na Kosovu i Metohiji, naglasio je Mojsilović i dodao da je Vojska Srbije ispunjavala i ispunjava sve svoje međunarodne pravne obaveze.

Kako je istakao, reč je o obavezama koje proizilaze iz Rezolucije Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244, Vojno-tehničkog sporazuma i svih privremenih procedura za rad i režim rada duž administrativne linije, ali da je danas jasno da međunarodna zajednica ne ispunjava svoje obaveze.