Foto: srbija.gov.rs

Komesarijat uručio 20 miliona dinara udruženjima izbeglica

Vesti Autor: B.O. | 21:26 Ponedeljak, 01 07 2024 Foto: srbija.gov.rs

Komesarka za izbeglice i migracije Republike Srbije Nataša Stanisavljević danas je u Palati Srbija svečano uručila ugovore predstavnicima 37 udruženja koja su dobila sredstva na osnovu Javnog poziva za finansiranje i delimično finansiranje programa od značaja za izbeglice, interno raseljena lica, tražioca azila i povratnika po osnovu Sporazuma o readmisiji za 2024. godinu.

Stanisavljević je tom prilikom istakla važnost ovih programa za poboljšanje položaja izbeglica, interno raseljenih lica, tražilaca azila i povratnika po osnovu Sporazuma o readmisiji jer oni imaju za cilj unapređenje informisanosti, promociju tolerancije, pružanje pravne pomoći i organizovanje radionica za zapošljavanje i stručno osposobljavanje.

Ona je navela da je Komesarijat za realizaciju ovog javnog poziva obezbedio sredstva u ukupnom iznosu od 20 miliona dinara, kojim će se finansirati programi rada udruženja i rad sa samim korisnicima.

Prema njenim rečima, Komesarijat je nastavio da podržava udruženja sa kojima dugi niz godina sarađuje, ali je isto tako pružio šansu i novoosnovanim udruženjima, kao i udruženjima koja su prvi put aplicirala na javni poziv.

Komesarka je istakla da se u odnosu na 2023. godinu, kada se prijavilo 50 udruženja, od kojih je podržano 19, u 2024. godini  prijavilo se 61 udruženje, a podržano je ukupno 37 programa.

Ovom prilikom bih istakla da aktivnosti predviđene programima udruženja pokazuju  njihov predan rad i želji da doprinesu rešavanju ovih problema. Zahvaljujem se svakom udruženju na njihovoj posvećenosti, rekla je komesarka.

Minimalni iznos sredstava koji se dodeljuje po programu je 70.000  dinara, a maksimalni iznos sredstava po programu iznosi 1.000.000 dinara za aktivnosti koje je potrebno realizovati u maksimalnom trajanju do 6 meseci u periodu od 1. jula 2024. godine, a najkasnije do 31. decembra 2024. godine.