Foto: srbija.gov.rs

SAJ obeležio svoj dan

Vesti Autor: M.S. | 19:16 Sreda, 03 07 2024 Foto: srbija.gov.rs

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić poručio je danas, prilikom obeležavanja Dana Specijalne antiterorističke jedinice MUP-a (SAJ), da će Srbija uvek stajati iza onih koji se nalaze na braniku naše zemlje i državnih i nacionalnih interesa.

Dačić je ukazao na to da brojne opasnosti prete savremenom svetu i da nas nedavni teroristički napad ispred izraelske ambasade, u kome je teško povređen žandarm Miloš Jevremović, podseća na ozbiljnost pretnji sa kojima se suočavamo, kao i da moramo biti stalno budni i na oprezu, spremni da odgovorimo na svaki izazov.

Potpredsednik Vlade je ocenio da se forme organizovanog kriminala menjaju, metode delovanja terorističkih grupa takođe, i sve to postavlja posebne zadatke i zahteve pred pripadnike naših bezbednosnih službi i specijalnih jedinica.

On je naveo da su konstantno usavršavanje znanja i veština, temeljne obuke, održavanje najbolje forme i modernizacija opreme i naoružanja, garant spremnosti SAJ-a da odgovori na sve bezbednosne izazove, da zaštiti državu i njen integritet, građane, imovinu i budućnost.

U tom poslu nema prava na grešku. Moramo biti budni i posvećeni, spremni da reagujemo i na najmanju naznaku opasnosti. Srbija je stabilna i bezbedna i tako će i ostati, jer ste decenijama unazad vi pokazali da ste spremni da date život za nju, poručio je on.

Dačić je istakao da je važno setiti se svih pripadnika koji su za svoju državu i narod dali najviše što su imali i da njihove žrtve ne smemo učiniti uzaludnim.

Srbija, kako je naglasio, najviše što može duguje porodicama poginulih pripadnika SAJ-a i svih drugih pripadnika MUP-a i Vojske Srbije.

Prema njegovim rečima, tradicija Specijalne antiterorističke jedinice i rezultati koje je ona postigla najbolje svedoče o tome da je SAJ danas siguran oslonac države u borbi protiv svih vidova kriminala i terorizma.

Dačić je podsetio na to da je od osnivanja 1978. godine, Specijalna antiteroristička jedinica nekoliko puta menjala naziv i unutrašnju organizaciju, ali su principi rada ostali isti - odlučnost, profesionalizam, hrabrost i efikasnost u teškim situacijama.

Takođe, on je istakao i da je veoma bitno raditi na jačanju poverenja između policije i građana.

Podsetivši na to da se nalazimo u situaciji kada je doneta naredba o takozvanom crvenom alarmu zbog terorističkih pretnji, on je preneo da će se do kraja nedelje ponovo razmotriti situacija.

Preduzete mere i sve ono što je urađeno pokazuju da ko god da pokuša da udari na državu, mora da bude spreman na to da će država da udari prva na njega i to bez ikakve zadrške i bez ikakvih opravdanja, poručio je Dačić.

Potpredsednik Vlade je iskazao zahvalnost svim pripadnicima policije jer su spremni da svakodnevno rizikuju svoje živote za našu bezbednost.