Kosovo dobilo PODRŠKU za prijem u Savet Evrope

Vesti Autor: K.C. | 20:22 Utorak, 16 04 2024

Parlamentarna skupština Saveta Evrope usvojili su večeras nacrt izveštaj izvestioca za Kosovo u SE Dore Bakojani, u kojem se preporučuje da se tzv. Kosovu odobri da postane član Saveta Evrope.

Za prijem Kosova u Savet Evrope glasalo je 131 od 171 prisutnog člana PS SE, 29 je bilo protiv, a 11 je bilo uzdržano. Kosovske vlasti su kandidaturu za članstvo podnele pre dve godine, a prihvaćena je na sednici aprila prošle godine.

Pred poslanicima Saveta Evrope je danas bio Nacrt mišljenja o zahtevu Kosova za članstvo, koji preporučuje ulazak Kosova u Savet Evrope. Dokument koji je sačinila grčka poslanica Dora Bakojani usvojio je 27. marta Komitet PSSE za politička pitanja i demokratiju. Ona je danas u obraćanju ponovila ukratko sadržaj dokumenta.

„Izveštaj o aplikaciji Kosova, o kojem će glasati Parlamentarna skupština Saveta Evrope, ne dotiče se pitanja priznanja ili nepriznavanja statusa Kosova, već to ostaje prerogativ država“, naglasila je ona.

,,Ovo je komplikovano pitanje sa kojim se nikada nismo suočili i zato smatram da nema boljeg mesta od PSSE za takav razgovor“, rekla je Bakojani u raspravi u PSSE.

Podsećajući na proces kojim je Komitet ministara SE zatražio od nje kao izvestitelja da sačini izveštaj o aplikaciji Kosova, Bakojani je istakla da je Kosovo funkcionalna parlamentarna demokratija, ali da su konstatovana tri ključna problema – poštovanje odluke Ustavnog suda u slučaju imovine manastira Visoki Dečani, eksproprijacije i uspostavljanje Zajednice srpskih opština.

Bakojani je rekla da je Kosovo uspešno rešilo ono što je identifikovano kao najvažniji slučaj kršenja vladavine prava na Kosovu, odnosno primena odluke Ustavnog suda.

Bakojani je istakla i da će svaki slučaj nelegalne eksproprijacije imovine biti tema pred Evropskim sudom za ljudska prava, dok je najvažnija tema za srpsku zajednicu ZSO, ugaoni kamen u dijalogu Beograda i Prištine, pomenuvši i deo iz Ohridskog sporazuma da se sve u pregovorima o ZSO mora odvijati unutar dijaloga.

Komitet ministara spoljnih poslova donosi konačnu odluku i to dvotrećinskom većinom ministara ili ambasadora koji ih predstavljaju i koji su prisutni u trenutku glasanja.

Sastanak Komiteta ministara trebalo bi da bude održan od 16. do 17. maja u Strazburu.

Bakojani je danas rekla i da uprkos zabrinjavajućem pogoršanju situacije sa ljudskim pravima na Kosovu, pogotovo kad je reč o pravima manjina, izražava uverenje da su vlasti u Prištini spremne da nastave sa suštinskim reformama kako bi se efikasno zaštitili svi građani Kosova.

Dora Bakojani je naglasila da se u njenom izveštaju ne zauzima nikakav stav o statusu Kosova, i dodala da je to traženo od nje ona ne bi preuzela funkciju izvestioca i svoje mišljenje uskladila bi sa zvaničnim stavom Grčke.

Bakojani je navela da je osnivanje Zajednice srpskih opština (ZSO) ZSO najvažnije otvoreno pitanje o pravima manjinana Kosovu, ali da se ono nije moglo rešiti, jer je od 2013. godine osnivanje ZSO kamen temeljac dijaloga Beograda i Prištine uz posredovanje EU.

Ona je rekla da je ZSO trenutno nedostižna, a da Komitet ministara to pitanje treba da uzme u obzir.