Foto: tw/AJBalkans

Lajčak: ZSO obaveza koju Priština MORA da sprovede

Vesti Autor: K.C. | 12:49 Sreda, 29 06 2022 Foto: tw/AJBalkans

Pitanje Zajednice srpskih opština je obaveza koju je Kosovo prihvatilo i koju mora da sprovede, rekao je danas specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak.
"To je obaveza koju je Kosovo prihvatilo, uključujući i ratifikaciju u skupštini. Iz tog razloga postoji dobro poznat princip koji kaže da se ono što je dogovoreno mora primeniti. To nije nešto što Brisel želi, već što se Kosovo dogovorilo sa Srbijom", rekao na konferenciji za medije na kraju posete Prištini.

Kako prenosi Koha, Lajčak rekao da se radi na održavanju sastanka kosovskog premijera Aljbina Kurtija i predsednika Srbije Aleksandra Vučića i da bi on voleo da se to desi pre letnje pauze u Briselu.

"Želimo da se sastanu i dogovore o pitanjima koja su važna za građane Kosova i Srbije. Sada osećam da imamo zamah da počnemo sa češćim sastancima lidera. Plan je da imamo redovne sastanke", saopštio je Lajčak.

Takođe je pohvalio potpisivanje mape puta za sprovođenje sporazuma o energetici na severu KiM.

Kada su u pitanju razgovori o sporazumu o registarskim tablicama, Lajčak je najavio nove sporazume i dodao da se mora ceniti svaki postignuti dogovor.

Specijalni izaslanik je na današnjoj konferenciji za štampu, rekao i da mu je mandat specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine produžen za dve godine.

Lajčak će u poseti Beogradu biti od danas do 1. jula, saopštila je mreža EU info, a tokom posete će se sastati sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, predsednikom Skupštine Srbije Ivicom Dačićem, kao i sa liderima parlamentarne opozicije i predstavnicima međunarodne zajednice u Srbiji, najavljeno je u saopštenju.