Foto: ig/emmanuelmacron

Makron i Šolc traže NOVE IZBORE na severu Kosova - DAT ROK Srbiji i Kosovu

Vesti Autor: K.C. | 06:21 Petak, 02 06 2023 Foto: ig/emmanuelmacron

Francuska i Nemačka pozvale su juče Beograd i Prištinu da što pre organizuju nove izbore u opštinama na severu Kosova u kojima je došlo do tenzija, rekao je francuski predesednik Emanuel Makron, nakon razgovora koji su on, nemački kancelar Olaf Šolc i šef evropske dilomatije Žosep Borelj održali sa predsednicima Srbije i tzv. Kosova Aleksandrom Vučićem i Vjosom Osmani na marginama sastanka Evropske političke zajednice u glavnom gradu Moldavije, Kišinjevu.

Makron je rekao i da su evropski zvaničnici zatražili da izborna pravila za naredne izbore budu razjašnjena. Francuski predsednik je dodao da su on i kancelar Šolc dvema stranama dali nedelju dana da odgovore na njihove predloge.

Predsednica tzv. Kosova Vjosa Osmani sastala se juče u Moldaviji sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom i nemačkim kancelarom Olafom Šolcom, kao i sa visokim predstavnikom za spoljnu politiku EU Žozepom Boreljom..

Osmani je na svom nalogu na Tviteru navela da je sa njima razgovarala o nedavnim dešavanjima na severu KiM, i istakla da je ''saradnja sa partnerima'' ključna.

Rekla je da je Priština spremna da razmotri mogućnost održavanja novih izbora u četiri opštine na severu KiM, što su zatražili francuski predsednik Emanuel Makron i nemački kancelar Olaf Šolc.

Osmani je rekla da su dvojica zvaničnika njoj i predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću rekli da treba da se pronađe način za održavanje novih izbora koji bi građanima srpske nacionalnosti dali priliku da učestvuju i biraju predsednike sa većim legitimitetom.