Foto: srbija.gov.rs

Manastir Žiča jedan od stubova državnosti

Vesti Autor: B.O. | 15:20 Subota, 27 07 2024 Foto: srbija.gov.rs

Predsednik Vlade Republike Srbije Miloš Vučević izjavio je danas da je manastir Žiča jedan od stubova državnosti nacije i da zbog toga u njega treba što više da se ulaže.

Vučević je u obraćanju novinarima nakon posete ovom hramu istakao da je u planu uređenje kompletne fasade manastira, a radi se i na uređenju prostora oko manastira.

Sama činjenica da su na ovom mestu krunisana sedmorica srpskih kraljeva, da manastir datira iz 13. veka, kao i da je jedan od stubova naše državnosti, jeste poziv svima nama da budemo posvećeni i da još više u njega ulažemo, poručio je premijer.

On je preneo da je razgovarao sa sestrinstvom u manastiru, gde je sagledao šta je do sada urađeno i šta treba da se učini u narednom periodu.

Vučević je konstatovao da ne može da bude modernizacije bez istorije i duhovnosti, niti može dovoljno da se ulaže u zaštitu, očuvanje i uređenje kulture bez jače ekonomije i privrede.

U tom kontekstu, on je dodao da predstoji mnogo radova u Raškom okrugu i samom gradu Kraljevu, najavivši da će delegacija Vlade nastaviti sa praksom da obilazi sve upravne okruge i različite delove zemlje.

U okviru manastira Žiča u junu ove godine završen je projekat rehabilitacije pristupnih saobraćajnica i platoa. Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture izdvojilo je 91 milion dinara za uređenje pristupnih saobraćajnica i platoa na ulazu u manastir.

Pored Vučevića, u delegaciji Vlade bili su i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić, a dočekali su ih ministar kulture Nikola Selaković i gradonačelnik Kraljeva Predrag Terzić.

Premijer je danas obišao Kraljevačko pozorište, gde ga je, zajedno sa delegacijom Vlade, dočekao direktor Miodrag Dinulović.