Foto: ig/vesicg

Ministar Vesić najavio potpisivanje ugovora za izgradnju četiri NOVE SAOBRAĆAJNICE - Završen i tender za elektropunjače

Vesti Autor: K.C. | 10:08 Sreda, 24 01 2024 Foto: ig/vesicg

Danas je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić izjavio da će u narednom periodu biti potpisani ugovori za izgradnju nove četiri saobraćajnice, deonice auto-puta od Požege prema Boljaru ka Crnoj Gori, od Požege prema Kotromanu i BiH, i novog auto-puta Karađorđe, kroz Šumadiju kao i brze saobraćajnice Kraljevo - Novi Pazar.

„Od Požege nastavljamo da gradimo auto-put ka Kotromanu, Višegradu, u dve faze. Prva deonica biće dužine 31 kilometar do Sušice, kod skretanja za Zlatibor, što je i najopterćeniji put, kojim dnevno prođe 14.000 vozila. Tako da ćemo povezati Užice i Zlatibor na mrežu auto-puteva“, rekao je Vesić. Od Požege se nastavlja i gradnja auto-puta ka Crnoj Gori, budući da je već potpisan ugovor za deonicu do Duge poljane, a biće potpisan i nastavak do Boljara, naveo je ministar.

„Potpisaćemo i ugovor za prvu polovinu brze saobraćajnice Karađorđe, kroz Šumadiju, što će doprineti razvoju centralnog dela zemlje, privrednom i turističkom. Do 2026. godine završićemo 78 kilometara od Malog Požarevca, preko Mladenovca, Aranđelovca, Orašca do Lazarevca. Nakon toga gradićemo drugi deo, prema Rači, Topoli i Kragujevcu. Tada će i obilaznica oko Kragujevca biti završena, i biće nastavljena do Mrčajevaca, u dužini od 36 kilometara", rekao je Vesić.

Ministar je istakao da će brzom saobraćajnicom biti povezan Novi Pazar sa Kraljevom kao i da je predsdnik Vučić osim ove saobraćajnice tražio da se izgradi pruga do Novog Pazara u okviru planirane rekonstrukcije pruge Stalać - Kraljevo - Rudnica. Ponovio je da će samo u ovoj godini biti završena izgradnja novih 166 kilometara auto-puteva i brzih saobraćajnica, u 2025. godini 68,2 kilometra, a u 2026. godini čak 258 kilometara.

„U ovoj godini, završićemo 54 kilometra od Šapca do Loznica, kao i 46 kilometara Moravskog koridora – od Preljine do Kraljeva i od Kruševca do Trstenika. Biće završeno i 23 kilometra Dunavskog koridora, do Požarevca. U oktobru će biti okončani radovi na deonici Pakovraća – Požega, dugoj 19,5 kilometara. Takođe, završićemo i deo od 5,8 kilometara od Divaca do Valjeva, kao i 18 kilometara deonice Kuzmin – Sremska Rača, sa mostom preko Save, na budućem autoputu ka Sarajevu“, nabrojao je Vesić. 

Završen tender za postavljanje elektropunjača, javile se četiri kompanije

Goran Vesić je izjavio da je zavšren tender za postavljanje maksimalno 320 elektropunjača na auto-putevima u Srbiji i da su se javile četiri kompanije.

On je kazao da će kompanija koja sklopi ugovor sa Javnim preduzećem (JP) „Putevi Srbije" moći na 16 lokacija da postavi najmanje 80, a najviše 320 punjača, čime će značajno biti povećana ponuda e-punjača na srpskim putevima.

„Tender je završen juče, javile su se javile četiri kompanije i nadam se da ćemo, kada prođu svi rokovi, u narednom periodu potpisati ugovor sa najpovoljnijom kompanijom i početi sa opremanjem auto-puteva elektropunjačima", rekao je Vesić za TV Prva.

On je podsetio da na auto-putevima već radi osam punjača navodeći da je u toku proces postavljanja još 16 novih, a da će u narednom periodu biti postavljeno još sedam.