Foto: ig/vesicg

Uskoro počinje izgradnja BRZOG puta kroz Šumadiju po imenu vođe prvog srpskog ustanka - „VOŽD" povezuje CELU ZEMLjU

Vesti Autor: K.C. | 09:00 Sreda, 21 02 2024 Foto: ig/vesicg

Prilikom obilaska radova na rekonstrukciji puta između Mladenovca i Smederevske Palanke, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić, najavio je, da izgradnja brze saobraćajnice „Vožd Karađorđe", kojim će čitava Šumadija biti premrežena brzim saobraćajnicama i auto-putevima, bi trebalo da počne ove godine, ako sve bude kako treba.

Prema njegovim rečima, Šumadijski koridor, koji će nositi ime po vođi Prvog srpskog ustanka, obezbediće bolji komfor života za ljude, razvoj lokalne privrede i turizma

- U prvoj fazi radiće se 80 kilometara od Malog Požarevca preko Mladenovca, Orašca, Aranđelovca do Čibutkovice u Lazarevcu, prema auto-putu „Miloš Veliki" - istakao je ministar Vesić.

- U drugoj fazi radiće se deo prema Rači i od Topole prema Kragujevcu. Na taj način ćemo čitavu Šumadiju premrežiti mrežom brzih saobraćajnice i auto-puteva.

Kako je rekao, ako se tome doda obilaznica oko Kragujevca čija je izgradnja u toku, a koja treba da bude povezana sa Mrčajevcima, odnosno sa auto-putem „Miloš Veliki", to znači da će ljudi u ovom kraju biti potpuno saobraćajno povezani, što će im omogućiti više investicija, bolji život i da ostanu u svojim mestima.

- Ako tome dodamo i brzu prugu između Beograda i Niša, za čiju će izgradnju tenderi biti raspisani tokom ove godine, a koja će inače prolaziti kroz ovaj kraj, to će potpuno promeniti način života u Šumadiji - rekao je Vesić.

Ministar je istakao da Srbija, koja je bogata i ekonomski snažna, može da razvija svaki deo svoje zemlje i dodao da je Šumadija to odavno zaslužila.

Šumadijski koridor planiran je kao brza saobraćajnica sa po dve trake u oba smera. Biće duga 220 kilometara, a izgradnja će prema nekim procenama koštati oko 2,3 milijarde evra. Povezivaće centralnu i istočnu Srbiju, s jedne strane će ići trasom Mladenovac - Orašac - Aranđelovac, a s druge Lazarevac - Aranđelovac, gde će se spojiti. Odatle će dalje ići ka Rači, Svilajncu, Despotovcu i Boru.

Ova saobraćajnica će imati direktnu vezu sa Koridorom 10, odnosno auto-putem Beograd - Niš, sa kojim će se ukrštati u zoni Markovca. Veza sa Koridorom 10 bi prema dokumentima „Koridora Srbije" mogla da bude ostvarena i u zoni Mladenovca, dok bi kod Lajkovca trebalo i da se poveže sa Koridorom 11, odnosno auto-putem „Miloš Veliki".

Nadležni smatraju da će izgradnja „Vožda Karađorđa" imati veliki značaj za razvoj privrede, kao i da će dovesti do smanjenja nezaposlenosti i razvoja nerazvijenih opština kroz koje prolazi.

Ministar Goran Vesić je rekao da Srbija ne gradi samo auto-puteve i brze saobraćajnice, već uređuje lokalne i regionalne puteve, među kojima je i put između Smederevske Palanke i Mladenovca dužine 22 kilometra. Podsetio je da je taj put „krpljen" pre nekoliko godina i dodao da je bilo vreme da se konačno uradi onako kako zaslužuju građani koji žive u tom delu naše zemlje. Naveo je da je u Smederevskoj Palanci prošle godine urađeno skoro 15 kilometara puteva vrednosti gotovo 600 miliona dinara, dok je na teritoriji celog Beograda država uradila više od 80 kilometara puteva vrednosti 3,6 milijardi dinara.

Što se samog Mladenovca tiče, Vesić je rekao da je urađeno ili se trenutno radi 10 kilometara regionalnih puteva.