Foto: srbija.gov.rs

Ministarstvo prosvete predstavilo tehnološke projekte namenjene edukaciji dece

Vesti Autor: M.S. | 15:06 Nedelja, 27 10 2024 Foto: srbija.gov.rs

Ministarstvo prosvete Vlade Republike Srbije saopštilo je da je danas, poslednjeg dana 53. sajma obrazovanja i nastavnih sredstava, na štandu ovog ministarstva, pod sloganom „Pobedi znanjem“, održana radionica sa mikrobitom i NTC kviz.

Na radionici algoritamskog razmišljanja učenici su predstavili svoje projekte koje su izradili uz pomoć mikrobita kroz projekat „Škole za 21. vek“, koji Ministarstvo realizuje sa UNDP, Britanskim savetom i Fondacijom „Petlja“.

Takođe, učenici su predstavili i nove računarske veštine za rešavanje problema uz pomoć KAREL robota, koje su stekli na projektu „Izgradnja ključnih računarskih kompetencija – ka radnoj snazi budućnosti”, koji sprovodi UNDP u partnerstvu sa Ministarstvom prosvete, uz podršku Vlade Srbije, a koji ima za cilj pripremu učenika i učenica za poslove budućnosti.

Najavljen je i novi krug takmičenja za srednjoškolce STE(A)M izazov, čiji je cilj da podrži i nagradi najbolje ideje srednjoškolaca iz Srbije za rešavanje lokalnih problema uz primenu STE(A)M disciplina, digitalnih tehnologija i podataka.

Na štandu Ministarstva održan je popularni kviz za učenike osnovnih škola NTC kviz. Učenici su tražili skrivene reči u rečenici, rešavali rebuse, asocijacije i šifre i savladavali poligone.

Tokom Sajma, na štandu resornog ministarstva, učenici i nastavnici predstavili su raznolikost obrazovnog sistema, znanja i veštine koje su stekli kroz različite nastavne i vannastavne aktivnosti.

Tom prilikom su predstavljene i organizacije sa kojima Ministarstvo sarađuje na unapređivanju sistema obrazovanja i vaspitanja.

Ministarstvo prosvete iskazalo je zahvalnost svim školama, učenicima i nastavnicima i partnerskim organizacijama što su doprineli da program na Sajmu obrazovanja i ove godine bude raznolik i zanimljiv, dodaje se u saopštenju.