Foto: srbija.gov.rs

Ministarstvo spoljnih poslova uputilo protestnu notu Ambasadi Hrvatske

Vesti Autor: M.S. | 09:18 Utorak, 16 04 2024 Foto: srbija.gov.rs

Ministarstvo spoljnih poslova Vlade Republike Srbije uputilo je protestnu notu Ambasadi Republike Hrvatske u Beogradu povodom zabrane ulaska ministru bez portfelja zaduženom za koordinaciju aktivnosti i mera u oblasti odnosa sa dijasporom Đorđu Milićeviću u Spomen područje Jasenovac.

-Ministarstvo spoljnih poslova ovom prilikom najoštrije osuđuje zabranu ulaska ministru bez portfelja zaduženom za koordinaciju aktivnosti i mera u oblasti odnosa Republike Srbije sa dijasporom Đorđu Milićeviću u Spomen područje Jasenovac.

Ovim činom, Republika Hrvatska, članica Evropske unije, je uskratila slobodu kretanja, koje je jedno od osnovnih prava na kojima počiva evropska zajednica.

Ovaj gest je posebno neprihvatljiv jer se njime uskraćuje pravo Republici Srbiji na odavanje pijeteta žrtvama stravičnih ustaških zločina, među kojima su najbrojnije bile srpske žrtve.

Istovremeno, ovakav neadekvatan tretman ministra u Vladi Republike Srbije nosi krajnje negativnu poruku i ne doprinosi daljem razvoju odnosa Republike Srbije i Republike Hrvatske.

Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije i ovom prilikom ističe kako Republika Srbija ostaje opredeljena za vođenje dobrosusedske politike sa Republikom Hrvatskom, na principima uzajamnog uvažavanja i poštovanja evropskih i antifašističkih vrednosti, uz očekivanje da hrvatska država poštuje navedene vrednosti, navodi se u protestnoj noti.