Foto: srbija.gov.rs

MUP: Apel građanima da poštuju zakonske odredbe o zaštiti od požara

Vesti Autor: B.O. | 11:31 Utorak, 16 04 2024 Foto: srbija.gov.rs

Ministarstvo unutrašnjih poslova Vlade Republike Srbije saopštilo je danas da su brzom i efikasnom akcijom Sektora za vanredne situacije juče ugašeni požari na otvorenom kod manastira Crna reka u Ivanjici i kod Despotovca, dok je požar u mestu Gojakovići u opštini Prijepolje lokalizovan.

U saopštenju se navodi da su pripadnici Sektora vanredne situacije angažovani na gašenju požara na otvorenom prostoru u Trgovištu, Tutinu, Lebanu i Prijepolju.

U poslednjih mesec dana evidentirano je 2.108 požara na otvorenom, zbog čega je neophodno da građani budu odgovorni, da poštuju zakone i budu oprezni sa otvorenim plamenom, a da, ukoliko primete požar, odmah o tome obaveste vatrogasno-spasilačku jedinicu na broj telefona 193.

Na gašenju požara u naselju Crveni Grad u Trgovištu, gde je tokom jučerašnjeg dana proglašena vanredna situacija na delu teritorije, angažovano je 26 vatrogasaca-spasilaca sa 10 vozila iz jedinica Vranje, Trgovište, Bujanovac i Preševo, kao i pripadnici dobrovoljnog vatrogasnog društva i radnici lokalne samouprave i javnih preduzeća.

Na gašenju požara na otvorenom prostoru u opštini Tutin, između sela Istočni Mojstir, Vraniće i Crna Reka, angažovano je 13 vatrogasaca-spasilaca sa pet vozila iz Novog Pazara i Tutina, dok u gašenju suve trave i niskog rastinja na površini od približno 15 hektara u Vojlovcu, u opštini Lebane, učestvuju vatrogasci iz Leskovca.

Stanovništvo nije ugroženo ovim požarima, a u Trgovištu su vatrogasci spasili devet stambenih i šest poljoprivrednih objekata.

Zakonom o zaštiti od požara i drugim zakonima zabranjeno je spaljivanje trave i niskog rastinja na otvorenom prostoru, ostataka strnih useva, spaljivanje smeća, kao i loženje vatre u šumi i na udaljenosti od 200 metara od njenog ruba.

Kazne za fizička lica koja prekrše ove zakonske odredbe kreću se od 10.000 do 50.000 dinara, a za pravna od 300.000 do 1.000.000 dinara.

U cilju smanjenja broja požara na otvorenom i povećanja bezbednosti građana, Sektor za vanredne situacije će u narednom periodu, zajedno sa drugim službama MUP-a i nadležnim inspekcijskim republičkim i lokalnim organima, pojačati nadzor i obilazak terena radi pronalaženja i procesuiranja građana koji ne poštuju zakonske odredbe.