Foto: srbija.gov.rs

Muzeju žrtava genocida predato 46 komada trofejnog oružja

Vesti Autor: B.O. | 21:16 Četvrtak, 28 03 2024 Foto: srbija.gov.rs

Ministarstvo unutrašnjih poslova Vlade Republike Srbije predalo je danas Muzeju žrtava genocida 46 komada trofejnog oružja, što predstavlja najveću pojedinačnu donaciju oružja i vojne opreme iz perioda Drugog svetskog rata koji je ovaj muzej dobio od svog osnivanja.

Državni sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova Željko Brkić izrazio je uverenje u to da će predato oružje naći značajno mesto među eksponatima Muzeja žrtava genocida, jer je ono nem, ali pouzdan svedok istorije našeg naroda i borbe protiv okupatora u Drugom svetskom ratu.

Čast mi je i zadovoljstvo što danas Ministarstvo unutrašnjih poslova, na osnovu zaključka Vlade Srbije, predaje Muzeju žrtava genocida 46 komada oružja trofejnog karaktera, rekao je Brkić i precizirao da je reč o 17 pištolja, 17 vojničkih pušaka, osam automata i četiri mitraljeza.

Prema njegovim rečima, među ovim oružjem nalazi se i pištolj belgijske proizvodnje marke „brauning”, koji je rađen za potrebe oficira Kraljevine Jugoslavije.

On je ukazao i na to da je predato oružje deo kontingenta oružja koje su građani Srbije predali Ministarstvu unutrašnjih poslova tokom akcije predaje nelegalnog oružja.

Direktor Muzeja žrtava genocida Dejan Ristić ocenio je da su ovim činom Ministarstvo unutrašnjih poslova i Muzej žrtava genocida još jednom pokazali odgovornost, savesnost i profesionalizam.

Spasili smo oružje koje bi najverovatnije završilo u različitim nelegalnim tokovima, a sada će biti u Muzeju žrtava genocida, nacionalnoj ustanovi kulture, i biće ubrzo spremno za izlaganje i biće na raspolaganju istraživačima i svima zainteresovanima, rekao je Ristić.

On je ukazao i na to da su ovom donacijom ušteđena i značajna budžetska sredstva, s obzirom na to da muzej građu najvećim delom kupuje od privatnih fizičkih lica.

Ovo je još jedan pokazatelj višegodišnje uspešne saradnje Ministarstva unutrašnjih poslova i Muzeja žrtava genocida, istakao je Ristić, iskazavši zahvalnost MUP-u na kontinuiranoj podršci koju pruža Muzeju.

Zapisnik o preuzimanju oružja potpisali su predsednik Komisije za razvrstavanje preuzetog oružja koje je postalo vlasništvo Republike Srbije Aleksandar Zafirović i izvršni direktor Muzeja žrtava genocida Stanko Debeljaković.