Foto: yt/printscreen

Na današnji dan 1918. proglašena KRALJEVINA SRBA, HRVATA I SLOVENACA

Vesti Autor: K.C. | 06:48 Petak, 01 12 2023 Foto: yt/printscreen

Pre 105 godina, 1. decembra 1918. godine, proglašena je Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca, koju je proklamovao prestolonaslednik Aleksandar Karađorđević u kući Krsmanovića na Terazijama u Beogradu gde je dočekao delegaciju Države Slovenaca, Hrvata i Srba. Time je proklamovano ujedinjenje svih Južnih Slovena u jednu zajedničku kraljevinu. Kraljevina SHS je 1929. formalno promenila ime u Kraljevina Jugoslavija.

Prvodecembarsko ujedinjenje (ili Prvodecembarski akt) predstavlja proklamovanje Kraljevstva Srba, Hrvata i Slovenaca 1. decembra 1918.

Svečanom proklamovanju u kući Krsmanovića neposredno su prethodili zaključci Narodnog vijeća Slovenaca, Hrvata i Srba i odluke o ujedinjenju Vojvodine i Crne Gore sa Srbijom.

Regent Aleksandar je u ime kralja Petra Prvog proglasio „ujedinjenje Srbije sa zemljama nezavisne države Slovenaca, Hrvata i Srba u jedinstveno Kraljevstvo Srba, Hrvata i Slovenaca”, i rekao da će obrazovati vladu koja će biti odgovorna narodnom predstavništvu i čiji će prvi i najvažniji zadatak biti utvrđivanje državnih granica u skladu sa etnografskim načelima.

Prva vlada Kraljevine SHS obrazovana je 20. decembra 1918, a Privremeno narodno predstavništvo sastalo se 1. marta 1919.

Deset godina kasnije, Kraljevina SHS je formalno promenila ime u Kraljevina Jugoslavija i kao takva opstala sve do aprila 1941. kada su je sile Osovine okupirale i kada je država podeljena kao ratni plen u nekoliko okupacionoh zona, a formirana je i nacistička NDH..