Foto: unsplash.com

Horgoš: Sprečen POKUŠAJ ŠVERCA 12 violina, jedna stara 150 godina

Vesti Autor: K.C. | 12:35 Ponedeljak, 06 06 2022 Foto: unsplash.com

Na graničnom prelazu Horgoš, carinici su u saradnji sa policijom, 5. juna sprečili pokušaj krijumčarenja 12 violina, od kojih je najstarija iz 1872. godine. Nesvakidašnji pokušaj je otkriven u ranim jutarnjim časovima kada je na prelaz pristigao putnički kombi, mađarskih registarskih oznaka, kojim je upravljao 39-godišnji srpski državljanin, mađarske nacionalnosti.

Na pitanje carinika upućeno vozaču i putnicima kombija koji su se iz Bečeja uputili u Frankfurt, da li imaju nešto da prijave, svi su izjavili da sa sobom nose samo lični prtljag, dok je vozač prijavio i jednu pošiljku koju je primio na prevoz, a koju kako je rekao, nije proveravao i ne zna šta se u njoj nalazi, zbog čega je usledio detaljan pregled.

Kako se navodi, utvrđeno je da se u pomenutoj torbi, koju je vozač u Subotici primio na prevoz do Frankfurta, nalazilo čak 12 upotrebljavanih violina, od kojih su neke antikvitetni primerci.

Među violinama bila su i tri instrumenta iz 1872, 1936 i 1948. godine. Violina iz 1872. godine, stara 150 godina, nosi oznaku ''Les Fits de J. Tournier Paris''.

Vrednost zaplenjenih stvari će biti poznata nakon stručnog veštačenja.

Nadležni iz Uprave carine podsećaju sve da su vozači odgovorni za robu koju preuzimaju na prevoz, pa je od suštinske važnosti da pregledaju sadržaj pošiljaka pre nego što prihvate da ih prevezu.