Foto: mod.gov.rs

Nastavak jačanja kapaciteta odbrambene industrije Srbije

Vesti Autor: M.S. | 16:07 Ponedeljak, 22 07 2024 Foto: mod.gov.rs

Ministar odbrane u Vladi Republike Srbije Bratislav Gašić ukazao je danas na to da naša odbrambena industrija ostvaruje značajne rezultate na polju proizvodnje savremenog naoružanja i borbenih i neborbenih vozila, naglasivši da je razvoj novih sistema imperativ.

Gašić je obišao fabrike „Zastava oružjeˮ i „Zastava TERVOˮ u Kragujevcu i razgovarao sa njihovim direktorima Sašom Miloševićem i Stefanom Đurićem, a potom je održao sastanak i sa širim rukovodstvom obe kompanije i predstavnicima sindikata.

Tom prilikom su ministru predstavljeni poslovanje i planovi za naredni period, a bilo je reči i o pitanjima od značaja za zaposlene.

Gašić je u „Zastava oružjuˮ obišao pogone za proizvodnju topova i mitraljeza, montažu streljačkog oružja i poslovnu jedinicu „Kontrole kvalitetaˮ, dok je u kompaniji „Zastava TERVOˮ posetio sektor za razvoj i istraživanje, pogon metalnih konstrukcija i tehnološke obrade i pogon montaže i finalizacije.

Ministru je predstavljena i novoosvojena serijska proizvodnja nove familije modularnog streljačkog naoružanja, kao i terenska i borbena vozila koja se izrađuju za potrebe Vojske Srbije.

On je poručio da Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije nastavljaju da jačaju kapacitete i u tome se oslanjaju na fabrike odbrambene industrije Srbije, a svakako da „Zastava oružjeˮ i „Zastava TERVOˮ imaju značajnu ulogu u tome.

Prema njegovim rečima, o tome govori i novi investicioni ciklus Vlade za unapređenje proizvodnih kapaciteta i osvajanje novih tehnologija u proizvodnji savremenog naoružanja i opreme za Vojsku Srbije.

Današnjem obilasku prisustvovali su i pomoćnik ministra za materijalne resurse Nenad Miloradović, šef Kabineta ministra odbrane brigadni general Goran Momčilović i načelnik Uprave za odbrambene tehnologije Sektora za materijalne resurse brigadni general Slavko Rakić.