Foto: srbija.gov.rs

Nastavak pomoći izbegličkim porodicama u Somboru i Kuli

Vesti Autor: B.O. | 12:36 Sreda, 24 04 2024 Foto: srbija.gov.rs

Komesarka za izbeglice i migracije Republike Srbije Nataša Stanisavljević i gradonačelnik Sombora Antonio Ratković uručili su danas ugovore za šest izbegličkih porodica, za koje su kupljene seoske kuće sa okućnicom.

Stanisavljević je u zgradi Županije u Somboru navela da je, zahvaljujući odličnoj saradnji Komesarijata i Grada, šest porodica dobilo svoj dom, i ujedno podsetila na to da je Somboru u prošloj godini dodeljeno 17 miliona dinara za zbrinjavanje 178 porodica, kroz budžet Srbije i putem donatorskih sredstava.

Komesarijat za izbeglice i migaracije nastavlja sa stambenim zbrinjavanjem izbegličkih porodica, kako bi im pružio pomoć i podršku u rešavanju njihovog najvažnijeg pitanja, a to je dobijanje krova nad glavom, poručila je ona.

Stanisavljević je nakon uručenja ugovora posetila izbegličku porodicu Šašić, koja od danas ima svoju trajnu stambenu adresu, i tom prilikom je članove te porodice upoznala sa svim pravima koje mogu da ostvare u okviru podrške koju Komesarijat pruža izbegličkim porodicama.

Takođe, komesarka i predsednik Opštine Kula Damjan Miljanić uručili su ugovore o dodeli pomoći u građevinskom materijalu za osam korisničkih porodica na teritoriji ove opštine, a potom i razgovarali o planu za dalje zbrinjavanje porodica.

Stanisavljević je ukazala na dugogodišnju uspešnu saradnju Komesarijata i opštine Kula, kroz koju su realizovani brojni ugovori o dodeli pomoći za rešavanje stambenog pitanja, ekonomskog osnaživanja, pomoći u ogrevnom drvetu, paketima hrane i jednokratnim novčanim pomoćima za izbeglice, interno raseljena lica i povratnike po osnovu sporazuma o readmisiji.

Prema njenim rečima, Komesarijat je u toku 2023. godine ovoj lokalnoj samoupravi dodelio ukupno 15.880.000 dinara, kojim su obezbeđene 102 porodice izbeglica i interno raseljenih lica dok su u raseljeništvu.

Želimo da ohrabrimo gradove i opštine da se uključe u zajedničke projekte koji su namenjeni za pružanje pomoći svim kategorimaja lica koja su u nadležnosti Komesarijata, poručila je ona.

U 2023. godini Komesarijat je pomogao ukupno 8.315 porodica izbeglica i interno raseljenih lica dodelom stambenih jedinica, građevinskog materijala, putem ekonomskog osnaživanja, dodelom paketa hrane, ogreva i jednokratnih novčanih pomoći.