Foto: beograd.rs

Nikodijević: „Beogradske elektrane” u susret novim tehnološkim rešenjima

Vesti Autor: K.C. | 13:59 Petak, 08 03 2024 Foto: beograd.rs

Član Privremenog organa Grada Beograda Nikola Nikodijević prisustvovao je danas u toplani „Konjarnik” puštanju u rad postrojenja za preuzimanje toplotne energije proizvedene u kompleksu sanitarne deponije „Vinča”.

Nikodijević je tom prilikom istakao da je puštanje ovog postrojenja veliki dan za Beograđane.

– Kada smo 2019. godine potpisali ugovor za izgradnju postrojenja za preradu otpada u Vinči, najavili smo brojne prednosti tog projekta za građane, uprkos tome što su mnogi bili skeptični. Ovo je druga faza tog projekta, dok je prva bila otvaranje sanitarne deponije u Vinči i rešavanje višedecenijskog problema za građane Beograda kada je bila u pitanju deponija u Vinči – istakao je Nikodijević.

On je rekao da će prvi put „Beogradske elektrane” početi da koriste obnovljive izvore u snabdevanju toplotnom energijom.

– To je značajno jer smo pokazali da je otpad vredan resurs s obzirom na to da postaje resurs grada, a druga stvar je da počinjemo da koristimo savremene tehnologije i čuvamo životnu sredinu. Takođe, postajemo manje zavisni od uvoza i potrošnje gasa. Sa 56,5 megavata, koje sada dobijamo iz energane u Vinči, u mogućnosti smo da pružimo kvalitetnije snabdevanje grejanjem stanovnicima Vračara, Zvezdare i Voždovca. Takođe, stiču se i mogućnosti za proširenje i nove priključke, pre svega individualnih korisnika. To je jako značajno jer su individualna ložišta najveći zagađivač – izjavio je Nikodijević.

Prema njegovim rečima, ovo je samo jedan od projekata planiranih za „Beogradske elektrane”, drugi je izgradnja toplodalekovoda o kome dugo priča, a konačno je taj projekat započet.

– Kada se termoelektrana u Obrenovcu poveže na toplanu na Novom Beogradu dobiće se novi benefiti u isporuci toplotne energije, a ceo EKSPO će biti priključen na taj projekat, tako da ćemo pored toplotne moći da isporučujemo i rashladnu energiju jer je sve veća potrošnja električne energije na rashlađivanje. Na taj način će se umnogome smanjiti i potrošnja struje. Imamo veliki potencijal u geotermalnim izvorima, posebno leva obala Dunava, Batajnica, tako da je u planu da radimo i na tim projektima i da u budućnosti „Beogradske elektrane”, kao najveći snabdevač toplotne energije na Balkanu, budu tehnološki najopremljenije i najsavremenije, da koriste savremenu tehnologiju koja neće narušavati životnu sredinu, a građanima će omogućiti brojne dobrobiti. Ovo postrojenje trebalo bi građanima da omogući višedecenijsko kvalitetno grejanje. Veoma sam ponosan na ovaj projekat, što se naš grad iz godine u godinu brzo razvija, što koristimo savremene tehnologije i trudimo se da budemo u korak sa savremenim svetom – rekao je Nikodijević i zahvalio svima koji su učestvovali u realizaciji ovako značajnog projekta za budućnost našeg grada.

Vanja Vukić, direktor JKP-a „Beogradske elektrane” je rekao da je danas veliki dan za ovo preduzeće jer se prvi put pušta energija dobijena iz obnovljivih izvora.

– Ovo je prvi put da „Beogradske elektrane” koriste energiju iz obnovljivih izvora iz spalionice u Vinči. Ovo će napraviti prekretnicu u razvoju „Beogradskih elektrana” i nadam se da ćemo u budućnosti sve više energije dobijati iz obnovljivih izvora – rekao je Vukić.

Toplana „Konjarnik” je puštena u rad 1976. godine i njena ukupna instalirana snaga je 311 megavata, dok će preuzimanjem toplotne energije iz spalionice smeća u Vinči ova toplana ubuduće imati dodatnih 56,5 megavata toplotne energije. Iz ovog toplotnog izvora greju se potrošači iz delova opština Vračar, Zvezdara i Voždovac. Vrednost investicije je 23,5 miliona evra.

Događaju je prisustvovala i sekretarka za zaštitu životne sredine Ivana Vilotijević.