Foto: beograd.rs

Nikodijević razgovarao sa ambasadorom Izraela Jahelom Vilanom

Vesti Autor: M.S. | 18:40 Sreda, 28 06 2023 Foto: beograd.rs

Predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević razgovarao je danas u zdanju Starog dvora sa ambasadorom Izraela Jahelom Vilanom.

Tokom razgovora potvrđeni su veoma dobri politički i ekonomski odnosi dveju zemalja, kao i to da je potrebno sve učiniti kako bi se unapredilo viševekovno prijateljstvo između naša dva naroda.

Sagovornici su se složili da su oblasti u kojima je saradnja i do sada bila obimna, pre svega turizam, tehnologija i inovacije, te da će se ona nastaviti, kao i da je do sada veliki broj izraelskih investicija prisutan u srpskoj prestonici.

– Nastojimo da unapredimo saradnju Beograda i Tel Aviva, a tome će umnogome doprineti i povećanje broja direktnih letova između dva grada. Osim turizma, prostora ima za saradnju u oblasti IT sektora, a postoji mogućnost da se otvore kancelarije za izraelske kompanije koje se bave vodosnabdevanjem, kao i drugim delatnostima poput smart sitija i bezbednosti na internetu – rekao je Nikodijević.

Predsednik gradskog parlamenta je istakao da je tema razgovora bio i projekat „Memorijalni centar na Starom sajmištu”, koji predstavlja mesto stradanja naših naroda, te da će zajedno raditi na obeležavanju svih značajnih jevrejskih spomenika u Beogradu.

Na sastanku je bilo reči i o kulturnoj saradnji i najavljeno je da će u novembru u Beogradu biti organizovan Festival izraelskog filma.