Foto: srbija.gov.rs

Nova radna mesta u fabrici „Vaker Najson” u Kragujevcu

Vesti Autor: B.O. | 14:04 Četvrtak, 01 06 2023 Foto: srbija.gov.rs

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić prisustvovala je danas u Kragujevcu svečanom otvaranju fabrike „Vaker Najson”, koja će proizvoditi čelične delove i opremu za građevinske mašine, a u kojoj će posao naći 200 mladih ljudi.

Brnabić je tom prilikom istakla da Kragujevac, posle mnogo godina, ponovo postaje ne samo motor razvoja Srbije, već i tehnološki naprednog razvoja, napomenuvši da je na tome država dugo radila.

Premijerka je izrazila zahvalnost našim partnerima, kompanijama i investitorima iz Nemačke za njihovo poverenje u Srbiju, istakavši da su nemački ulagači među najopreznijima, a samim tim su i jedni od najboljih i najkvalitetnijih investitora.

Prema njenim rečima, oni, pored novih radnih mesta i novca, donose i nova znanja, tehnologije i jednu od najboljih poslovnih etika i standarda poslovanja, pa su tako deo i društvenih reformi u Srbiji.

Ona je ukazala na to da je Nemačka najvažniji ekonomski i trgovinski partner naše zemlje, kao i najveći bilateralni donator, preciziravši da je tokom 2022. godine ukupna spoljnotrgovinska razmena robe i usluga dostigla približno 10 milijardi evra.

Predsednica Vlade je navela podatak da je samo robna razmena između dve zemlje dostigla rekordnu vrednost od 8,24 milijardi evra, ukazavši na sve veću važnost razmene usluga između Srbije i Nemačke.

Takav trend se, kako je naglasila, nastavlja i u 2023. godini, gde već u prvom kvartalu imamo spoljnu razmenu za 22 odsto višu u odnosu na prvi kvartal 2022. godine.

Kada nemačke kompanije dođu da ulažu u neku zemlju, onda nema bolje reference za nju jer, što je više investitora iz te države u Srbiji, više i privlačimo stranih direktnih investicija (SDI), naglasila je Brnabić.

Predsednica Vlade je podsetila na to da je 2022. godina bila rekordna u tom smislu i da je Srbija privukla 4,4 milijarde evra SDI, a da tokom 2023. godine postoji mogućnost da taj rekord bude oboren.

Prema njenim rečima, u prvom kvartalu ove godine nivo stranih direktnih investicija iznosio je 783,9 miliona evra, što je za 39,6 odsto više nego u istom periodu prethodne godine.

Po svemu sudeći, iako su izazovna vremena, ako nastavimo ovako, mi ćemo uspeti da postavimo novi rekord u privlačenju stranih direktnih investicija, rekla je predsednica Vlade.

Brnabić je predočila da privlačenje stranih direktnih investicija za Srbiju znači nova i bolje plaćena radna mesta, ali i sveukupan dalji napredak, ukazavši na to da će sa drugom fazom nemačkih investicija u Kragujevcu biti otvoreno, pored ovih 200, dodatnih 800 radnih mesta, što za Srbiju znači puno.

Premijerka je, takođe, izrazila zahvalnost Vladi Nemačke na učešću u dualnom obrazovanju u Srbiji, koje je mladima olakšalo zapošljavanje, poboljšalo materijalni status i unapredilo njihove sposobnosti i razumevanje sveta u kome žive.

Generalni direktor „Vaker Najson grupe” Karl Tragl rekao je da je kompanija doživela ogroman rast poslednjih godina i da je to razlog za izgradnju novog proizvodnog pogona.

U prvoj fazi, kako je istakao, izgrađeno je 20.000 kvadrata proizvodnog prostora, dok je u narednoj fazi, koja je već započeta krajem aprila ove godine, predviđeno proširenje za dodatnih 30.000 kvadrata do kraja naredne godine.

Fabrika u Kragujevcu je za nas posebno važna zbog stručnosti i posvećenosti naših zaposlenih i mi veoma cenimo stabilnu ekonomsku situaciju, kao i podršku Vlade Srbije i lokalne samouprave, rekao je on.

„Vaker Najson” posluje u Kragujevcu već 16 godina u sektoru proizvodnje zavarenih čeličnih konstrukcija i delova za građevinske mašine.