Foto: srbija.gov.rs

Lokalizacija i gašenje požara na deponiji „Duboko“ u Užicu

Vesti Autor: M.S. | 12:31 Ponedeljak, 06 05 2024 Foto: srbija.gov.rs

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović obišla je sinoć deponiju „Duboko“ u Užicu, gde pripadnici štaba za vanredne situacije uz pomoć vatrogasaca čine sve kako bi se lokalizovao i ugasio požar, zbog kojeg je Užice proglasilo vanrednu situaciju na delu teritorije.

Vujović je obišla lokaciju zajedno sa načelnikom Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova Lukom Čaušićem i gradonačelnicom Užica Jelenom Raković Radivojević, nakon čega je prisustvovala sednici štaba za vanredne situacije kako bi se utvrdili naredni koraci.

Potpredsednica Vlade je istakla da se čini sve kako bi se požar što pre lokalizovao i zahvalila se pripadnicima MUP-a, štabu za vanredne situacije i vatrogasnim ekipama.

-Hvala i svim lokalnim samoupravama, kao i privatnim putarskim preduzećima koji su svoju mehanizaciju usmerili u Užice, kako bi se što pre ugasio požar. Ovakve scene i situacije moraju da postanu prošlost u Srbiji, poručila je potpredsednica Vlade.

Ona je naglasila da Vlada Srbije intenzivno radi na tome da što pre modernizuje regionalne i reciklažne centre širom Srbije i dodala da je deponija „Duboko“ prioritet, ali i najkompleksniji projekat koji zahteva obimne radove, posebno imajući u vidu da će se, dok se radovi izvode, i dalje odlagati otpad na ovoj lokaciji.

Vujović je podsetila da je Ministarstvo zaštite životne sredine u 2021. godini već uložilo 96 miliona dinara kako bi se proširilo telo deponije, uradila stabilizacija i sprečilo nastajanje klizišta, a uz projekat čija realizacija uskoro kreće, mogućnost novog požara i zagađenja biće svedena na minimum.

Prema njenim rečima, u najkraćem roku krenuće se u odabir izvođača, a nakon toga sledi projektovanje koje će biti maksimalno skraćeno.

Zamolićemo i kreditore da ubrzaju svoje procedure, kako bismo što pre mogli da krenemo sa radovima. Po realizaciji projekta, vek trajanja deponije biće najmanje dvadeset narednih godina, rekla je Vujović, dodajući da je došla u Užice kako bi se na terenu uverila da ima dovoljno mehanizacije.

Potpredsednica Vlade je napomenula da mora da se radi brže i sanira ova situacija što pre.

Čeka nas veliki posao kako bi „Duboko“ postalo regionalni centar po evropskim standardima i najmoderniji centar u ovom delu Srbije, rekla je potpredsednica Vlade.