Foto: Pupin inicijativa

Nova ulaganja američkih kompanija u energetski sektor Srbije

Vesti Autor: B.O. | 11:33 Petak, 20 09 2024 Foto: Pupin inicijativa

Državni sekretar Ministarstva rudarstva i energetike Vlade Republike Srbije Veljko Kovačević izjavio je da je Sporazum o strateškoj saradnji u oblasti energetike između Srbije i SAD važan za zelenu tranziciju, podsticanje novih ulaganja i energetsku sigurnost naše zemlje.
Kovačević je na panelu „Energetska sigurnost, lanci snabdevanja i e-mobilnost: održiva rešenja za energetske potrebe“,  na Pupin forumu u Vašingtonu, rekao da se ovim sporazumom podstiču nova ulaganja iz SAD u energetski sektor Srbije, koja će doprineti tranziciji ka čistijim izvorima energije i većoj energetskoj sigurnosti.
On je podsetio na to da je u prethodne dve godine realizovan niz mera koje će uticati na veću energetsku stabilnost i sigurnost Srbije, uključujući usvajanje strateških dokumenata, unapređenje regulatornog okvira i definisanje prioritetnih projekata u sektoru energetike.
Prema njegovim rečima, u funkciji je gasna interkonekcija Srbija–Bugarska, čijom su izgradnjom prvi put diverzifikovani pravci i izvori snabdevanja prirodnim gasom, što je veoma značajno sa aspekta energetske sigurnosti.
Takođe, kako je najavio, priprema se jedan od najvećih solarnih projekata u Evropi, koji će osetno doprineti udelu čiste energije u našem energetskom miksu, kao i izgradnja reverzibilnih hidroelektrana koje su prirodna skladišta energije, neophodna za balansiranje zelene energije.
Državni sekretar je ukazao na to da će regulatorne izmene koje su u procesu usvajanja dovesti do spajanja tržišta električne energije Srbije i EU, kao i do ukidanja moratorijuma na nuklearnu energiju.
On je objasnio da se time otvara prostor za razmatranje svih opcija koje mogu da obezbede čist izvor bazne energije na održiv način, s obzirom na to da se Srbija većinski oslanja na ugalj u proizvodnji električne energije.
Na panelu su učestvovali i pomoćnik državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država za energetske resurse Džefri R. Pajat, generalni direktor kompanije „ElevenEs“ Nemanja Mikać i viši analitičar za Kinu i severoistočnu Aziju iz Evroazija grupe Dominik Čiu, navodi se u saopštenju Ministarstva rudarstva i energetike.