Foto: srbija.gov.rs

Održan prikaz sposobnosti i naoružanja Vojske Srbije „Zastava 2024ˮ

Vesti Autor: M.S. | 13:51 Petak, 20 09 2024 Foto: srbija.gov.rs

Predsednik Vlade Republike Srbije Miloš Vučević i predsednik Republike Aleksandar Vučić prisustvovali su danas na Vojnom aerodromu „Pukovnik-pilot Milenko Pavlovićˮ u Batajnici prikazu sposobnosti Vojske Srbije „Zastava 2024ˮ.

Vučić je tim povodom u obraćanju novinarima ukazao na to da ne postoji oblast u kojoj je postignut veći napredak u proteklih 10 godina od Vojske Srbije, navodeći da je mnogo uloženo u naoružanje i da je plata vojnika povećana gotovo četiri puta.

Na prikazu, kojem su prisustvovali i ministri u Vladi Srbije, predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović i brojni građani, učestvovalo je više od 6.000 pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, sa približno 2.500 sredstava naoružanja i vojne opreme i više od 50 vazduhoplova.

Građani koji su posetili batajnički aerodrom mogli su da pogledaju letački program, prikaz dela sposobnosti specijalnih snaga i Ratnog vazduhoplovstva i PVO, kao i defile jedinica Vojske Srbije.

Predsednika Vučića dočekao je počasni bataljon Garde Vojske Srbije, nakon čega mu je raport predao komandant počasnog bataljona.

Prikaz je počeo skokom pripadnika 63. padobranske brigade, nakon čega je usledio nalet vojnih aviona – „MiG 29ˮ, „oraoˮ, „galebˮ, a prikazana je i simulacija vazdušne borbe dva aviona.

Svoje sposobnosti i način dejstvovanja pokazali su i piloti helikoptera Mi-35, Mi-17 i „gamaˮ, opremljeni protivoklopnim raketama „maljutkaˮ.

Nakon aktivnog dela prikaza nastupio je defile ešalona pešadijskih jedinica, među kojima su bili pripadnici 72. brigade za specijalne operacije, 63. padobranske brigade, odreda Kobri, izviđačkih četa, zatim pripadnici Prve, Druge, Treće i Četvrte brigade, kao i Komande za obuku.

Posetiocima su bila prikazana sredstva iz razvoja srpske odbrambene industrije, kao i savremeno naoružanje i vojna oprema.

Prikaz sposobnosti „Zastava 2024ˮ trebalo je da bude održan 15. septembra na Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, ali je odložen za danas zbog loših vremenskih uslova.