Foto: minrzs.gov.rs

Obeležena 219-godišnjica osnivanja Praviteljstvujuščeg sovjeta srpskog

Vesti Autor: M.S. | 19:53 Utorak, 27 08 2024 Foto: minrzs.gov.rs

Državni sekretar Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Vlade Republike Srbije Zoran Antić predvodio je danas državnu ceremoniju povodom obeležavanja 219-godišnjice od osnivanja Praviteljstvujuščeg sovjeta srpskog, koja je održana kod spomenika knezu Simi Markoviću.

Antić je tom prilikom podsetio da je na skupštini, u Velikom Borku u kući kneza Sime, tada Simeona Markovića, 15. avgusta 1805. godine po julijanskom kalendaru, osnovan  Praviteljstvujušči sovjet srpski.

Državni sekretar je istakao da su vekovna težnja srpskog naroda za slobodom, konfrontacije tadašnjih političkih uticaja, uplivi i borbe velikih sila oko ustaničke Srbije i mogućnost propasti ustanka, bili razlozi da univerzitetski profesor Božidar Grujović predloži osnivanje Sovjeta, koji je bio neka vrsta vlade i imao je izvršnu i zakonodavnu vlast u državi koja se rađala.

Upravo je Sovjet objedinjavao napore ustanika i doprinosio da se sa uspehom razvija oslobodilačka borba, čime su stvareni uslovi za brži ekonomski, društveni i kulturni razvoj Srbije, istakao je državni sekretar.

On je ukazao na to da je Praviteljstvujušči sovjet srpski predstavljao, pored skupštine ustaničkih prvaka, prvi stalni organ vlasti, čime je  Srbija krenula putem obnove državnosti nakon viševekovne Otomanske vladavine.

Antić je dodao da je za prvog predsednika Sovjeta, izabran prota Mateja Nenadović, a za prvog sovjetnika Beogradske nahije Pavle Popović.

Danas, posle više od dva veka herojskih podviga, čitav srpski narod seća se godišnjice osnivanja prve srpske Vlade, a Srbija korača putem koji su utemeljili Karađorđe, knez Miloš,  Dositej i drugi velikani tog herojskog doba, poručio je Antić.

Pored Antića, vence su položili i predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, opštine Barajevo, kao i udruženja i građani opredeljeni za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije.