Foto: minrzs.gov.rs

Obeležena 95-godišnjica smrti Arčibalda Rajsa

Vesti Autor: M.S. | 18:51 Četvrtak, 08 08 2024 Foto: minrzs.gov.rs

Državni sekretar Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Vlade Republike Srbije Zoran Antić predvodio je danas državnu ceremoniju povodom obeležavanja 95-godišnjice smrti Arčibalda Rajsa u Topčiderskom parku u Beogradu.

Ceremoniji su prisustvovali predstavnici Vlade, Ministarstva unutrašnjih poslova, delegacija Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, predstavnici Ambasade Švajcarske Konfederacije, Kriminalističko–policijskog univerziteta, Grada Beograda, potomci i udruženja opredeljena za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije i građani.

Organizator ceremonije je bio Odbor za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije.

Rudolf Arčibald Rajs rođen je u današnjem Hauzahu, Baden, 8. jula 1875. godine, a preminuo u Beogradu 8. avgusta 1929. godine. Bio je švajcarski forenzičar, publicista, doktor hemije i profesor na Univerzitetu u Lozani.

Istakao se kao kriminolog radom na istraživanju zločina nad srpskim stanovništvom u vreme Prvog svetskog rata. Na poziv srpske vlade, dr Rajs je 1914. godine došao u Srbiju da istražuje zločine austrougarske, nemačke i bugarske vojske nad civilnim stanovništvom.

Sahranjen je na Topčiderskom groblju u Beogradu, dok mu je srce preneto u urni na Kajmakčalan, gde je sahranjeno zajedno sa ostalim ratnicima poginulim na Solunskom frontu.