Foto: Ministarstvo kulture

Obeležena 80-godišnjica oslobođenja Niša u Drugom svetskom ratu

Vesti Autor: B.O. | 22:15 Ponedeljak, 14 10 2024 Foto: Ministarstvo kulture

Ministar kulture u Vladi Republike Srbije Nikola Selaković izjavio je večeras, na svečanoj akademiji povodom 80 godina od oslobođenja Niša u Drugom svetskom ratu, da je ovo još jedna prilika da učvrstimo svoju pripadnost antifašističkom delu čovečanstva.

Selaković je istakao da su 80-godišnjica oslobođenja Niša i kroz šest dana i 80-godišnjica oslobođenja Beograda samo povod da još jednom utvrdimo svoju privrženost onom delu čovečanstva koji je uspeo te 1944. i 1945. godine da pobedi najveće zlo u istoriji sveta koje je pretilo da zavlada i da dovede ljudski rod moralno, ali i u svakom drugom pogledu, do samog dna.

Ministar je naglasio da je srpski narod i tada, kao i danas, na pravoj strani istorije.

On je ukazao na to da je Niš slobodarski grad koji u samo dva dana obeležava godišnjicu oslobođenja i u Prvom velikom ratu i u Drugom svetskom ratu.

Selaković je naglasio da koliko danas ulažemo u kulturu pamćenja, toliko će se buduće generacije nadahnjivati tim tekovinama i ponosom koje bi u sebi trebalo da nose zbog slavnih predaka.

On je poručio da će Ministarstvo kulture pomoći Nišu i Nišlijama da zaista grade kulturu pamćenja, izrazivši nadu da će ovaj grad, u susret 150 godina oslobođenja južne prestonice Srbije, dobiti i spomenik kralju Milanu.