Foto: mup.gov.rs

Unapređenje procedura na graničnim prelazima između Srbije i Mađarske

Vesti Autor: M.S. | 18:55 Ponedeljak, 14 10 2024 Foto: mup.gov.rs

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić istakao je danas, nakon sastanka sa ministrom unutrašnjih poslova Mađarske Šandorom Pinterom na Horgošu, da je stanje po pitanju iregularnih migracija na srpsko-mađarskoj granici stabilno i da zajedničke aktivnosti na njihovom suzbijanju daju odlične rezultate.

Dačić je ukazao na to da, kao što su odnosi Srbije i Mađarske generalno u jednoj veoma uzlaznoj liniji, tako je i saradnja između dvaju ministarstava unutrašnjih poslova i dve policije na veoma visokom nivou.

Ta saradnja je raznolika zato što resorna ministarstva pokrivaju širok spektar nadležnosti – od granične i saobraćajne policije, borbe protiv kriminala, terorizma i iregularnih migracija, do saradnje u oblasti vanrednih situacija, objasnio je on.

Potpredsednik Vlade je, govoreći o iregularnim migracijama, podsetio na to da je od strane evropskih zvaničnika uvek istican kao pozitivan primer upravo rezultat koji su zajednički postigla dva ministarstva i dve policije u zaustavljanju velikog migratornog talasa i velikom smanjenju broja iregularnih migranata.

Nama najveći broj ilegalnih migranata dolazi iz Bugarske, više od 50 odsto, i oko 30-40 odsto iz Severne Makedonije. Praktično smo uspeli da zaustavimo ovu rutu, naglasio je on, uz napomenu da i dalje ima ilegalnih migranata i pokušaja ilegalnog prelaska granice, ali da je taj broj daleko manji u odnosu na period od pre nekoliko godina.

Dačić je rekao da Srbija i Mađarska imaju veoma dobru bilateralnu saradnju, ali da na ovu temu održavamo i trilateralne sastanke sa Austrijom.

Naime, kako je podsetio, na granici prema Severnoj Makedoniji ima 20-30 pripadnika i mađarske i austrijske granične policije, koji pomažu našim policajcima.

Potpredsednik Vlade je rekao da je sa Pinterom razgovarao i o unapređenju procedura na graničnim prelazima, kako bi bilo što manje zadržavanje za protok ljudi, robe, putničkih i teretnih vozila, ali i železničkog saobraćaja.

Imamo zajedničke predloge kako da unapredimo rad, podvukao je on i dodao da je na sastanku bilo reči i o projektu za kontrolu ulaska u Evropsku uniju, imajući u vidu da će to početi sa primenom 10. novembra.

Pinter je, ponovivši da saradnja dvaju ministarstava daje dobre rezultate, rekao da se teži ka tome da građani bez bilo kakvih prepreka mogu brže da pređu iz jedne države u drugu.

On je objasnio da su razmatrani i načini kako da se ubrza teretni saobraćaj, carinski postupci, da teretna vozila brže prolaze, i poručio da je cilj da koridor koji prolazi kroz Srbiju i Mađarsku bude efikasan, kao što je i sada, da nema nikakvih prepreka na tom koridoru i da ga kompanije koriste i dalje.

To se odnosi i na drumski i na železnički saobraćaj, podvukao je mađarski ministar i istakao značaj železničke pruge iz Beograda do Budimpešte u budućnosti.