Foto: minrzs.gov.rs

Obeleženo 80 godina od oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu

Vesti Autor: M.S. | 11:46 Nedelja, 20 10 2024 Foto: minrzs.gov.rs

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u Vladi Republike Srbije Nemanja Starović predvodio je državnu ceremoniju odavanja počasti i polaganja venaca kod Spomenika sovjetskim pilotima na Avali povodom obeležavanja 80 godina od oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu.

Starović je rekao da se danas, sa dubokim poštovanjem, sećamo vanrednog napora prilikom oslobođenja Evrope od zla zvanog nacizam i fašizam.

Ipak, kako je naveo, pobedu obeležavamo i sa setom i tugom, prisećajući se brojnih žrtava koje su pale u pravednoj borbi za slobodu.

Ministar je podsetio na to da zahvaljujući hrabrosti i herojstvu koje su pokazali ruski piloti danas živimo pod mirnim nebom.

Prema njegovim rečima, ogroman doprinos koji su srpski i ruski narod u kolektivnom ratnom naporu saveznika dali tokom trajanja Drugog svetskog rata i danas predstavlja stvar ponosa, ali i bolnih uspomena i rana koje nikada ne mogu zaceliti i proći.

U najvećoj nevolji, kako je istakao, dokazano je bratstvo između ova dva naroda.

Starović je poručio da nikada ne smemo zaboraviti da je rat bio opravdan, odbrambeni, protiv osvajača koji su nemilosrdno pljačkali naše zemlje, rušili gradove i sela i ubijali stanovništvo.

Ministar je ukazao na to da su iskrena i nesebična ljubav prema istini i pravdi ruske pilote, koji su doneli dugo željeni mir i pravedniji svet, vodili ka pobedi.

Pored ministra Starovića, vence su položili i predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, Grada Beograda, SUBNOR-a, kao i ambasada Ruske Federacije, Belorusije, Azerbejdžana i Kazahstana u Srbiji.