Foto: prosveta.gov.rs

Obrazovanje jedan od apsolutnih prioriteta Vlade Srbije

Vesti Autor: M.S. | 14:34 Petak, 24 02 2023 Foto: prosveta.gov.rs

Ministar prosvete u Vladi Republike Srbije Branko Ružić izjavio je danas da je za Vladu Srbije obrazovanje jedan od apsolutnih prioriteta i izrazio zadovoljstvo rezultatima koji su u proteklom periodu postignuti u toj oblasti.

Ružić, koji je predsedavao sednici Međuministarskog saveta za praćenje i usmeravanje sprovođenja reforme u oblasti obrazovanja, istakao je da je ohrabrujuće to što je te rezultate prepoznala i pohvalila Evropska unija, od koje je taj proces i tokom prethodnih godina dobijao pozitivnu ocenu.

To je potvrda posvećenosti u sprovođenju reforme i unapređivanju kvaliteta sistema obrazovanja i vaspitanja kako bi on bio što pravičniji i efikasniji, rekao je ministar.

On je podsetio na to da je usvajanjem Strategije za razvoj obrazovanja i vaspitanja u Republici Srbiji do 2030. godine potvrđen značaj reforme sistema obrazovanja, kao i da su predviđene jasne i sveobuhvatne mere i aktivnosti za ispunjenje postavljenih ciljeva.

Veoma smo zahvalni Evropskoj uniji, koja je u prethodnom periodu prepoznala kvalitet našeg strateškog okvira koji je važio do 2020. godine i podržala reformske aktivnosti u oblasti obrazovanja, istakao je Ružić.

Na sednici Međuministarskog saveta za praćenje i usmeravanje sprovođenja reforme u oblasti obrazovanja istaknuto je da je Evropska komisija pozdravila i činjenicu da je Ministarstvo prosvete započelo rad na izradi Akcionog plana za period od 2023. do 2026. godine, koji je neophodan za sprovođenje Strategije razvoja obrazovanja i vaspitanja do 2030. godine.

Takođe, Evropska komisija je ocenila da je veoma značajno to što je Srbija uspostavila Nacionalni okvir kvalifikacija (NOKS) i  usvojila Nacionalni izveštaj o inkluzivnom obrazovanju za period od 2019. do 2021. godine, koji predstavlja izazove kada je reč o povećanju obuhvata i unapređivanju kvaliteta, pravičnosti, efikasnosti i relevantnosti inkluzivnog obrazovanja.

Šef Delegacije EU u Srbiji Emanuele Žiofre ocenio je da je ulaganje u mlade i obrazovanje ključno jer oni moraju da steknu veštine i kompetencije za snalaženje u kompleksnosti savremenog sveta.

Takođe, od izuzetnog je značaja to da svako dete ima jednake mogućnosti učenja, pristupa obrazovanju i sticanja potrebnih veština. Zbog toga EU podržava Srbiju u reformi obrazovanja i usklađivanju sa smernicama politike na nivou EU i regiona, napomenuo je Žiofre.

On je podsetio na to da je, kao što je navedeno u Izveštaju Evropske komisije o napretku za 2022. godinu, Srbija postigla napredak u protekloj godini, posebno u konsolidaciji Nacionalnog okvira kvalifikacija i preduzimanju koraka kako bi se osigurala usklađenost sistema osiguranja kvaliteta u visokom obrazovanju sa preporukama EU.

Takođe, nedavno je usvojena i Nacionalna strategija za mlade do 2030. godine i radujemo se akcionim planovima i dokumentima koji su u pripremi i koji će voditi srpsku obrazovnu politiku u narednom periodu, a EU ostaje partner i podrška Srbiji u reformama za bolje obrazovanje za mlade, zaključio je Žiofre.

Na današnjem skupu, između ostalih, učestvovali su i ministarka za evropske integracije Tanja Miščević, ministarka za brigu o porodici i demografiju Darija Kisić, ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković, ministar sporta Zoran Gajić, ministar za ljudska i manjinska prava Tomislav Žigmanov, kao i predstavnici ministarstava finansija, pravde i turizma i omladine.