Foto: srbija.gov.rs

Očuvanje stabilnosti u regionu od ključnog interesa za Srbiju

Vesti Autor: M.S. | 17:00 Utorak, 21 11 2023 Foto: srbija.gov.rs

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić sastala se danas sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom, sa kojim je razgovarala o saradnji sa NATO-om, osiguranju bezbednosti i sigurnosti za srpski narod na Kosovu i Metohiji, kao i o nastavku realizacije zajedničkih projekata.

Brnabić je istakla da ceni stav NATO-a kada je reč o vojnoj neutralnosti Srbije.

Srbija i NATO imaju interes i treba da nastave sa pozitivnom agendom i da dalje unapređuju partnersku saradnju u zajedničkom interesu. Podržavamo angažovanje Međunarodnih bezbednosnih snaga (KFOR) u pokrajini u sprovođenju mandata na osnovu Rezolucije SB UN 1244 i  osiguranju bezbednosti i sigurnosti za srpski narod na Kosovu i Metohiji, rekla je ona.

Premijerka je, kada je reč o saradnji u oblastima koje izlaze iz okvira čisto vojne sfere, istakla posebno zadovoljstvo realizovanim aktivnostima u programima partnerske saradnje sa NATO-om, kao što su projekti naučno-tehnološke saradnje kroz NATO program „Nauka za mir i bezbednost”.

Ovi zajednički programi, koji uključuju istraživače akademike i stručnjake, pokrivaju oblasti poput naprednih tehnologija, borbe protiv terorizma, energetske bezbednosti, korišćenja vodonične energije, a u narednom periodu bi mogli da obuhvate i zajedničke projekte u oblastima veštačke inteligencije i biotehnologija, istakla je Brnabić.

Predsednica Vlade je apostrofirala da je našoj zemlji očuvanje stabilnosti u regionu i orijentacija svih zemalja regiona ka što intenzivnijoj saradnji u svim oblastima od ključnog interesa.

Stoltenberg je istakao da veoma poštuje Srbiju i da NATO može da sarađuje sa našim predstavnicima poštujući neutralnost naše države.

Generalni sekretar NATO-a je podvukao značaj partnerske saradnje sa Srbijom, koja se od 2006. godine odvija kroz program Partnerstvo za mir.

Sastanku su prisustvovali ministri spoljnih poslova i odbrane Ivica Dačić i Miloš Vučević i načelnik Generalštaba Vojske Srbije Milan Mojsilović.