Foto: srbija.gov.rs

Završetak auto-puta Kuzmin–Rača do kraja godine

Vesti Autor: M.S. | 18:38 Petak, 07 06 2024 Foto: srbija.gov.rs

Predsednik Vlade Republike Srbije Miloš Vučević, koji je na graničnom prelazu Sremska Rača zajedno sa predsednicom Skupštine Srbije Anom Brnabić dočekao zvaničnike iz Republike Srpske uoči sutrašnjeg Svesrpskog sabora u Beogradu, izrazio je nadu da će kompletan auto-put od Kuzmina do Sremske Rače biti završen do kraja godine.

Vučević je tokom obilaska mosta na Savi rekao da to znači da imamo direktnu vezu auto-puta Beograd–Zagreb sa prelazom na Sremskoj Rači i dodao da je važan i integrisani granični prelaz sa strane Srbije.

Premijer je naveo da je ovo veliki projekat koji će olakšati život građanima i izrazio nadu da će turski partneri, koji su angažovani na izvođenju radova zajedno sa kompanijama iz Srbije i Republike Srpske, poštovati rokove.

On je najavio nastavak infrastrukturnih radova, koji će biti i dominantna tema na sutrašnjem Svesrpskom saboru.

Prema njegovim rečima, treba da se razgovara o stvarima koje mogu da poboljšaju život ljudi, o bezbednijim putevima, većim platama i penzijama, očuvanju našeg kulturnog ideniteta, ali i mira u regionu.

Predsednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je da je most preko reke Save na Rači impozantan građevinski objekat.

Ovo je ono o čemu smo se dogovarali sve ove godine. Ja sam više nego ponosan na ovaj projekat. Ovo je na neki način ona naša životna, istorijska želja da Banjaluku i Beograd povežemo auto-putem, rekao je Višković.

Srpska članica Predsedništva BiH Željka Cvijanović izjavila je prilikom obilaska radova na deonici auto-puta od Kuzmina do Sremske Rače i mosta na Savi da je ponosna na kapacitet Srbije, koja je u stanju da ima ambiciozne projekte, koji su istovremeno od značaja i za Republiku Srpsku.

Ponosni smo svaki put kad vidimo da Srbija beleži velike uspehe, a znamo da je to uvek i uspeh Republike Srpske, istakla je Cvijanović i dodala da se početak Svesrpskog sabora zajednički obeležava upravo obilaskom gradilišta i mosta, kao i auto-puta koji spaja Srbiju i Republiku Srpsku.

Imali smo priliku da se upoznamo sa planovima Srbije u građevinsko-infrastrukturnom i saobraćajnom smislu i radujemo se tome što neki od projekata podrazumevaju vezu sa Republikom Srpskom, poručila je ona.

Cvijanović je podsetila na to da je u prethodnom periodu realizovano mnogo planova, kao i da su vlade Srbije i Republike Srpske pokrenule velike energetske projekte.

Mnogo je aktivnosti koje nas povezuju, ali i onih koje planiramo da sprovedemo u narednom periodu, zaključila je ona.

Delegacije Srbije i Republike Srpske obišle su radove na mostu na Savi i deonicu auto-puta od Kuzmina do Rače, koju gradi i finansira Srbija.  Auto-putem Beograd–Kuzmin–Rača, Srbija i Republika Srpska biće spojene i auto-putem.

Obilasku je prisustvovao i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture u Vladi Srbije Goran Vesić, koji je goste iz Republike Srpske upoznao sa radovima koji su u toku i onima koji se tek očekuju.