Foto: Uzvik

Opozicija DALA ROK vlastima da se izjasne o zahtevima za izborne uslove

Vesti Autor: K.C. | 17:24 Ponedeljak, 01 04 2024 Foto: Uzvik

Posle održanog kolegijuma poslaničkih klubova u Skupštini Srbije iz opozicije poručuju da su predstavnicima vlasti predali zahteve u vezi sa izbornim uslovima, kao i da će se razgovori nastaviti u sredu, do kada vlast treba da se izjasni da li će da prihvati zahteve ili ne.

„Mi smo izneli kao opozicija usaglašeni stav da bi se pre bilo kojih novih izbora morala oformiti komisija, koji će činiti predstavnici vlasti, opozicije i civilnog društva, koja bi uradila reviziju biračkog spiska. Tražili smo da se započu razgovori, da javni servisi započnu sa profesionalnim i odgovornim izveštavanjem i emitovanjem programa, tako da svi učesnici izbora mogu da imaju adekvatno praćenje i sve važne društvene teme. Da održavanje svih lokalnih izbora u opštinama i gradovima, a nisu održani u decembru, moraju biti u isto vreme zajedno sa izborima za Skupštinu Beograda. Da se ispune sve prepouke ODIHR-a“, rekao je Radomir Lazović.

„Tražili smo spajanje izbora. Nažalost, danas nema dogovora, iako smo imali dobru atmosferu. Mi ćemo nastaviti razgovore u sredu, do kada smo dali rok vlastima da se izjasne da i prihvataju naše zaheteve ili ne i nećemo pristati na novu izbornu krađu, na neke beskonačne razgovore koji za cilj nemaju poboljšanje izbornih uslova", zaključuje Lazović.

Miloš Jovanović iz koalicije Nada dodao je da je opozicija potpuno odlučna u stavu da se mora izboriti za normalan izborni proces, pristojnu i normalnu zemlju.

„U tome smo jedinstveni. Ima indicija da će vlast ovo predstaviti kao ultimatum, mi smo izašli sa tri elemntarna uslova, minimum minimuma za demokratske izbore i ne postoje pravne prepreke da se ovi zahtevi ispune", ističe Jovanović.