Foto: ssp.rs

Ambasador Hil izazvao OŠTRU REAKCIJU Dragana Đilasa

Vesti Autor: K.C. | 21:20 Četvrtak, 11 04 2024 Foto: ssp.rs

Nakon današnjeg bezuspešnog dijaloga vlasti i opozicije o izbornim uslovima i primeni preporuka ODIHR održanim u Skupštini Srbije ne stišavaju se reakcije. Tako se novinarima obratio i ambasador SAD Kristofer Hil.

,,Kao posmatrač dijaloga vlasti i opozicije o izbornim uslovma, mogu da kažem da su ovakve vrste dijaloga značajne i da je važno da se nastave", rekao je nakon još jednog propalog razgovora predstavnika vlasti i opozicije ambasador SAD Kristofer Hil.

Poruka ambasadora Hila je da je međunarodna zajednica protiv bojkota izbora, ali i da ovakvi razgovori i dijalog između predstavnika vlasti i opozicije nisu samo važni, već su i teški.

„I nije samo važno da se dođe do sporazuma. I mi u SAD imamo ovakve dijaloge, ali mi je drago da vidim da je u ovim pregovorima prisutan pozitivan ton… Ali sam svakako svestan svih prisutnih problema. Mi smo ovde kao posmatrači, zainteresovani smo da Srbija uspe u ovome i da se sprovedu preporuke ODIHR“, rekao je Hil novinarima u holu stare zgrade Skupštine Srbije.

Na sve ovo je veoma oštro reagovao predsednik Stranke slobode i pravde Dragan Đilas.

U svojoj izjavi kojom se obratio američkom ambasadoru

„Ako već za nešto kažete da je unutrašnja stvar Srbije, onda osnovna pristojnost nalaže da o tome ne iznosite svoj stav, a posebno kad znamo da su to stavovi podrške organizovanoj kriminalnoj grupi na čelu sa Aleksandrom Vučićem“, poručio je Đilas Kristoferu Hilu.

Hil je na poziv vlasti prisustvovao sastanku šefova poslaničkih grupa u Skupštini Srbije o primeni preporuka Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR),
Đilas je podsetio i da je američki ambasador „prvog dana posle pokradenih izbora“ rekao da se raduje nastavku saradnje sa režimom, dajući istu izjavu kao i Marija Zaharova.

,,Posle svega danas iznosite stav da ne gledate blagonaklono na bojkot izbora", rekao je Đilas i dodao: „Biću kratak i jasan – ne znam po kom osnovu ste uopšte prisustvovali sastanku. Verovatno ste bili tu sa mladine strane“.

Lider SSP je predočio da se od američkog ambasadora očekuje da govori o gušenju slobode i demokratije, nalazima ODIHR, činjenici da režim nije ispoštovao ni uvodne napomene izveštaja o političkom konsenzusu i usvajajanju preporuka dovoljno vremena pre izbora.

,,Ako je odluka SAD da to ne govorite, jer vam je od demokratije važnije to što Vučić ispunjava sve što je obećao i potpisao oko Kosova, to što Behtel dobija poslove bez tendera, to što siromašna Srbija daje milijarde američkim kompanijama koje će razvijati solarnu energiju i što Vučić sve radi da Rio Tinto počne da vadi litijum, žao nam je zbog toga, ali velika ste sila“, rekao je Đilas.