Foto: srbija.gov.rs

Otkrivena spomen ploča povodom 150 GODINA od izgradnje sinagoge u Zemunu

Vesti Autor: B.O. | 08:19 Ponedeljak, 04 09 2023 Foto: srbija.gov.rs

Ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog u Vladi Republike Srbije  Tomislav Žigmanov prisustvovao je juče otkrivanju spomen ploče posvećene sećanju na 150 godina od izgradnje sefardske sinagoge u Zemunu i 575 članova ove jevrejske opštine stradalih u Holokaustu.

Žigmanov je tom prilikom istakao da Vlada Republike Srbije i Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog veoma cene i pružaju podršku kulturi sećanja koju kreiraju i sprovode institucije i organizacije nacionalnih zajednica.

Ministar je istakao da jevrejska zajednica, kao zajednica čiji  su pripadnici bili najveće žrtve Holokausta u Drugom svetskom ratu, u takvom opredeljenju vlasti u Srbiji imaju posebno mesto.

Moje prisustvo, kao i prisustvo predsednika Opštine Zemun, povodom ovog važnog događaja potvrda je, ne samo simbolička, nastojanja nacionalnih zajednica da sećanja kako na stradanja svojih članova tako i na materijalne tragove verskih objekata otrgnu od zaborava, poručio je ministar.

Svečanost u Zemunu upriličena je povodom Evropskog dana jevrejske kulture, a pored ministra Žigmanova prisutni su bili i predsednik Gradske opštine Zemun Gavrilo Kovačević, predsednik Jevrejske opštine Zemun Nenad Fogel i drugi.