Foto: Ig/sofestfestival

Otvoren 52. filmski festival u Sopotu

Vesti Autor: B.O. | 09:45 Utorak, 02 07 2024 Foto: Ig/sofestfestival

Na ceremoniji otvaranja 52. filmskog festival u Sopotu, uz tradicionalni vatromet, fanfare i defile filmskih ekipa, pojedinačna Nagrada za doprinos filmskoj umetnosti uručena je renomiranom stvaraocu, prvom diplomiranom snimatelju u SFRJ, inovatoru, nekadašnjem dekanu FDU, Predragu Pegi Popoviću. On je tom prilikom izrazio zadovoljstvo zbog nagrade i rekao kako je to zapravo priznanje za sve filmove koji su nastajali u drugo, dragoceno vreme, kada su stvarana vredna remek-dela, a pravili su se na drugačiji način nego sada.

Statuete slobode su dobile i dve filmske kuće koje su tokom svog trajanja ostvarile neprocenjiv doprinos u čuvanju naše i svetske kulturne baštine – „Filmske novosti”, koje obeležavaju 80 godina postojanja, i „Jugoslovenska kinoteka”, koja beleži 75 godina od početka rada.

Živorad Milosavljević, predsednik opštine Sopot i predsednik Odbora festivala, zvanično je sinoć proglasio festival otvorenim uz reči da tradicija inspiriše na stvaranje novih dela, prvobitno na očuvanje uslova života svakog pojedinca, kao i nezamenjive prirode Kosmaja. 

– Od danas do subote, Sopot je prestonica filmske umetnosti pod znakom slobode stvaralaštva. Gledaćemo filmove stvaralaca svih generacija i za sve uzraste, i svima zahvaljujemo što svoja znamenita dela ugrađuju u temelje festivala – rekao je Milosavljević.

U muzičkom delu programa nastupio je Husein Alijević Husa, koji je pored svojih hitova izveo numeru „Nedelja” iz istoimenog filma, u kojem tumači glavnu rolu, a koji će biti na programu ovogodišnjeg festivala u Sopotu.